Nepravilnosti u radu? Inspekcija cijeli dan na mjestu tragedije u Andraševcu

Jasmina Grgurić
13. siječnja 2020.
Novosti
A- A+

Inspekcijski nadzor koji bi trebao utvrditi nepravilnosti u radu obiteljskog doma za starije i nemoćne osobe “Zelena oaza” u Andraševcu, gdje je u tragičnom požaru živote izgubilo šestero osoba, traje od jutra. Inspekciju provode Ministarstvo demografije i socijalne politike, Sanitarna inspekcija i Državni inspektorat.

Davor Božinović (Snimak zaslona/Nova TV)

Od jutra traje inspekcijski nadzor u obiteljskom domu za starije i nemoćne osobe “Zelena oaza” u Andraševcu, gdje je u pomoćnom objektu doma uslijed požara živote izgubilo šestero osoba.

”Trebamo pričekati da inspekcija napravi svoj posao pa ćemo na kraju dana znati kakva je situacija. Zasad je tu sve mirno, korisnici su zbrinuti, sve je u redu, pa ćemo vidjeti rezultate” – rekla je za Dnevnik.hr Stanislava Erdelja, ravnateljica Centra za socijalnu skrb Donja Stubica.

Dio korisnika prebačen je u državne domove, a neki su se vratili u svoje obitelji. Međutim, 13 korisnika, koliko ih smije biti u ovom domu, premda ih je bilo znatno više, i dalje se nalazi u ovoj ustanovi. Naime, 20-ak korisnika nalazilo se u nelegalnom, drugom udaljenom objektu, koji nije imao potrebne dozvole kao ni objekt koji je izgorio.

Ravnateljica lokalnog Centra rekla je da će se nakon utvrđivanja točnog broja ugovora koje je vlasnica sklopila i legalnosti rada doma odlučivati o premještanju korisnika u druge domove.

Ministar unutarnjih poslova Davor Božinović napomenuo je da je MUP-ova inspekcija zaštite od požara, vatrogastva i civilne zaštite Dom za starije posjetila kad se tražilo proširenje djelatnosti na dodatne objekte.

Cijena tragedije u Andraševcu: Država pooštrava rad obiteljskih domova

“Inspekcija civilne zaštite, to jest protupožarna inspekcija MUP-a, koliko je meni poznato, izašla je kada se tražilo proširenje djelatnosti, mislim da se radi o 2012. godini. Protupožarni inspektori izlaze na teren kad se neki objekt gradi ili stavlja u funkciju da bi ocijenili u kojoj mjeri on zadovoljava standarde protupožarne zaštite. Cijeli kompleks pitanja kojih nije malo sada je predmet kriminalističkog istraživanja, vidjet ćemo kakvi će biti zaključci i epilog” – rekao je za Novu TV Božinović.

Uzrok požara još se utvrđuje, a vlasnici doma prijeti i do 15 godina zatvora.

 

 

Nepravilnosti u radu? Inspekcija cijeli dan na mjestu tragedije u Andraševcu
Popularno
Share via
Copy link
Powered by Social Snap