Cijena tragedije u Andraševcu: Država pooštrava rad obiteljskih domova

Jasmina Grgurić
13. siječnja 2020.
Novosti
A- A+

Tragedija se očito morala dogoditi kako bi se pooštrili kriteriji za rad i nadzor obiteljskih domova poput onog u Andraševcu, gdje je u pomoćnom objektu doma bez dozvola u subotu izgorjelo šestero starijih osoba. Novi kriteriji rada i nadzora obiteljskih domova bit će uvedeni novim Zakonom o socijalnoj skrbi koji će uskoro biti pušten u javnu raspravu.

Ilustracija: Pixabay

Novim Zakonom o socijalnoj skrbi država će izmijeniti prateći pravilnik koji precizira uvjete pod kojim se obiteljski dom može otvoriti. Uvest će se nadzor tih domova i on će se decentralizirati. Tendencija je da za nadzor bude odgovoran onaj tko izdaje dozvolu za rad, a to je županija, te će županije ubuduće i kontrolirati obiteljske domove, piše danas Večernji list.

Očito je tragedija u obiteljskom domu “Zelena oaza” u Andraševcu cijena koja je morala biti plaćena kako bi čelnici države shvatili da je postojeći sustav kontrole i nadzora neučinkovit te da ga hitno treba mijenjati.

Izvan mreže ne podliježu kontroli države

Nadzor obiteljskih domova trenutno je praktički nepokriven, zbog čega se u oko 700 ustanova takvog tipa provodi neadekvatna skrb o starijim i nemoćnim osobama, bez dovoljno osoblja, medicinskih sestara i njegovatelja, s prevelikim brojem korisnika. Zloporabe su česte pa se ljude često drži u nehumanim uvjetima, baš poput onih u izgorjelom pomoćnom objektu doma u kojem je život zbog nemara i države i vlasnika izgubilo šestero osoba.

Izgorjeli u preuređenoj šupi bez dozvole: Što rade državne inspekcije?

Obiteljski domovi velikom većinom nisu uključeni u sustav mreže socijalne skrbi. Većina vlasnika  djeluje izvan te mreže pa sami određuju razinu socijalne skrbi, a cijenu usluga ugovaraju izravno s obiteljima i skrbnicima korisnika. Na taj način ne podliježu kontroli države. Naime, inspekcija Ministarstva za demografiju, obitelj, mlade i socijalnu politiku sada nije obvezna ići u nadzor tih domova osim ako ne dobije kakvu prijavu.

Ovih smo dana mogli čuti i tezu kako su inspektori, sve i da su obišli dom u kojem se dogodila tragedija sa šestero mrtvih, mogli ne saznati za postojanje pomoćnih objekata, jer bi im vlasnici to zatajili. No, u takvu priču doista je teško povjerovati. Također, iz Ministarstva za demografiju rekli su da za nepravilnosti ne mogu znati ako ih obitelji ne prijavljuju pa je i pučka pravobraniteljica Lora Vidović pozvala na ovakav oblik preventivnog djelovanja.

Nisu zadovoljili ni prostorne uvjete

S obzirom na premali broj državnih inspektora u sustavu čitave socijalne skrbi, kojih je samo 12, starije i nemoćne osobe, sasvim je to jasno, u većini domova ostaju prepuštene same sebi, dobroj volji vlasnika domova, vođenih često u prvom redu pukom željom za što većim profitom, u zamjenu za što nižu razinu usluge, od njege, hrane, smještajnih uvjeta pa nadalje.

Za otvaranje obiteljskog doma potrebno je dobiti dozvolu od županije, pri čemu treba zadovoljiti prvenstveno prostorne uvjete. No, dom u Andraševcu nije ispunio ni te kriterije jer je imao dva ilegalna pomoćna objekta.

Inspekcija Ministarstva socijalne politike, kako piše Večernji list, danas kreće u nadzor obiteljskog doma u Andraševcu.

Cijena tragedije u Andraševcu: Država pooštrava rad obiteljskih domova
Popularno
Share via
Copy link
Powered by Social Snap