Neobično prijateljstvo: Umirovljenik i labudica nerazdvojni već skoro 40 godina

Jasmina Grgurić Zanze
15. veljače 2021.
Novosti
A- A+

Prijateljstvo dolazi u raznim oblicima, a koliko ono može biti snažno između čovjeka i životinje, znaju samo oni koji su to barem jednom u životu iskusili. Da to ne mora biti klasični kućni ljubimac poput mačke ili psa, primjerom pokazuje i ovaj umirovljenik koji već gotovo 40 godina prijateljuje s – labudicom!

Turski umirovljenik Recep Mirzan pomogao je labudici Garip da se oporavi nakon što je slomila krilo, nakon čega su ostali nerazdvojni već gotovo četiri desetljeća.

“Volim životinje pa sam rekao prijateljima da ću ju uzeti sa sobom doma, jer bi u suprotnom postala lak plijen za lisice” – rekao je Garip prisjećajući se dana kada ju je pronašao.

I tako već 37 godina. Jedno na drugo su navikli i nikada se u tom periodu nisu razdvajali.

Kućni ljubimci imaju ljekoviti učinak na starije osobe

Labudici je dao ime Garip koje na turskom jeziku označava one koji nemaju sreće. No, iako je ona tako u početku izgledala zbog nezgodne koju je imala, njezina se sreća vrlo brzo okrenula, i to zahvaljujući ovom dobročinitelju. Krilo je zacijelilo, a prijateljstvo ostalo zauvijek.

Garip se nije sprijateljila samo s Mirzanom, nego i psima i mačkama u okolici. Dane provodi uglavnom izvan svoje nastambe u dvorištu i nikada nije pokušala pobjeći s Mirzanove farme.

Umirovljenik je udovac bez djece pa labudicu smatra članom obitelji. A da je i labudici tako, govori već i podatak da je prosječni životni vijek labuda u divljini 12 godina. U zaštićenom okruženju mogu doživjeti i preko 30 godina, a Garip je svakako jedna od rekorderki.

Popularno
Share via
Copy link
Powered by Social Snap