Nemate DVB-T2 HEVC? Počnite štedjeti, jer ćete ga od 1. srpnja morati imati!

Jasmina Grgurić Zanze
13. studenoga 2019.
Novosti
A- A+

Odašiljanje HD programa u novom DVB-T2 sustavu s HEVC standardom kodiranja video signala započelo je jučer na području cijele Hrvatske. Vremena da se prilagode građani imaju do 1. srpnja iduće godine. Ako ne posjeduju uređaj s navedenim karakteristikama, morat će izdvojiti oko 200 kuna za novi prijamnik ili kupiti novi televizor, što je skuplja opcija. No, obje predstavljaju još jedan udarac na siromašan umirovljenički džep.

Foto: Jelena Ratko | mirovina.hr

Odlukom HAKOM-a početak potpunog prelaska na novi sustav odašiljanja pomaknut je na razdoblje od 25. svibnja do 1. srpnja 2020. godine. Odašiljači i veze (OIV) naknadno će obavijestiti javnost o detaljnom planu prelaska po digitalnim regijama, odnosno gašenju postojećeg DVB-T sustava. Riječ je o odašiljanju HD programa u novom  DVB-T2 sustavu s HEVC-om.

Neki noviji televizori već imaju ugrađene ove karakteristike, ali vlasnike onih koji to nemaju do 1. srpnja iduće godine čeka novi trošak. Oni će morati kupiti novi prijemnik koji košta oko 200 kuna ili stari televizor zamijeniti novim. Ta opcija je isplativa u slučaju da ste ionako planirali to učiniti. Pritom, važno je voditi računa da TV ima DVB-T2/HEVC signal.

Dodatni je to trošak za građane, posebno umirovljenike s malenim mirovinama kojima je 200 kuna za novi prijamnik veliki trošak od 2.500 kuna prosječne mirovine.

televizija spavanje
Ne možete zaspati bez TV-a ili nekog drugog izvora svjetla? Evo zašto biste se trebali odviknuti

“Prelazak televizijskog emitiranja na DVB-T2 donosi ključne prednosti u odnosu na prethodni DVB-T. Naime, novim načinom kodiranja H.265/HEVC (High Efficiency Video Coding) poboljšat će se kvaliteta slike pa će tako korisnici umjesto dosadašnje SD (standard definition) rezolucije 720 x 576 imati priliku gledati televizijski program u visokoj, Full HD (high definition) rezoluciji 1920 x 1080. Pored navedenog, signal će biti jači i njime će se kvalitetnije pokriti više stanovništva (multipleks M1 više od 99%), a također će se izjednačiti kvaliteta pokrivanja 3. i 4. HRT-ovog programa, kao i programa RTL2 te Doma TV iz sadašnjeg multipleksa B s pokrivanjem kao što imaju primarni kanali HRT1, HRT2, RTL i Nova TV jer će svi biti u jednom multipleksu” – pojasnili su prednosti iz Odašiljača i veza.

Dakle, građani će trebati, ako već nemaju, nabaviti prijamnik koji može primati DVB-T2/HEVC signal. Mogu kupiti novi samostojeći zemaljski prijamnik (tzv. Set Top Box) i spojiti na postojeći TV prijamnik ili kupiti novi televizor s ugrađenim DVB-T2 biračem kanala i HEVC video dekoderom. Takvi prijamnici već su nekoliko godina u prodaji i sve češće su zastupljeni, no još uvijek se nađe onih koji to nisu i koji su češće na akcijama te je potrebno pripaziti.

Nova antena neće biti potrebna, a kućanstva koja imaju zajedničku, trebat će programirati stanicu.

 

Popularno
Copy link
Powered by Social Snap