Nema više novca za projekt Baku i djeda svako dijete treba: ‘Jedna baka ponudila nam je svoju mirovinu’

Jasmina Grgurić Zanze
29. siječnja 2024.
Novosti
A- A+

Petomjesečni projekt ‘Baku i djeda svako dijete treba’ Hrvatske udruge za ravnopravno roditeljstvo bliži se kraju. Udruga nema novca za nastavak radionica i savjetovališta za pomoć starijim osobama koje ne viđaju unuke, ali i ostalima da se što bolje snađu u ovoj važnoj životnoj ulozi. Tajnica Melita Požgaj za Mirovina.hr kaže da su poslali čak 300 molbi za donacijama, a zasad nisu dobili nijedan pozitivan odgovor. Jedna baka ponudila im je svoju mirovinu, što ih je posebno rastužilo.

Melita Požgaj, tajnica HURR-a

Melita Požgaj, tajnica HURR-a

Projekt ‘Baku i djeda svako dijete treba’ koji u trajanju od pet mjeseci provodi Hrvatska udruga za ravnopravno roditeljstvo bliži se kraju. Nije to zato što kroz brojna savjetovališta i radionice psihologa i socijalnih radnika nemaju ideja ili volje za dalje, nego zato što nemaju sredstava. Naime, sve više djedova i baka prijavljuje da im se zabranjuje viđati unuke, o čemu smo pisali ovdje. Upravo su na ovaj način dobivali vrijedne savjete o važnoj ulozi u životu djece, ali i načinima kako da se izbore za svoja prava, uz razmjenu iskustava kroz osobna svjedočanstva.

‘Zar su nam djeca, bake i djedovi toliko nebitni?’

– Udruga nažalost nema financijskih sredstava da nastavi projekt. Na posljednjoj radionici bilo je tužno slušati riječi jedne bake koja je ponudila svoju mirovinu da nam pomogne s nastavkom projekta. Rekla je da smo jedini koji je razumiju i pomažu te da joj je uz nas njezina bol zbog neviđanja unuka nekako lakše podnošljiva, kaže nam tajnica Udruge za ravnopravno roditeljstvo, Melita Požgaj.

Potresno pismo bake koja ne smije vidjeti unuke: 'Skidamo fotografije s interneta i tako pratimo njihovo odrastanje'

Ponosni su na veliki odaziv projektu koji se odvijao uz financijsku podršku Grada Zagreba, u sklopu čega su pomogli više od 200 korisnika. Ipak, razočarani su što je briga o zaštiti najranjivijih skupina, djece i starijih osoba, često samo deklarativna.

– Nakon više od 300 mailova s molbom za donaciju kojom bi nastavili pomagati bakama, djedovima i njihovim unucima do sada nam nije stigao niti jedan pozitivan odgovor. Zar su nam djeca, bake i djedovi toliko nebitni, pita Požgaj.

Ipak, kao udruga će i dalje savjetima pomagati bakama i djedovima, nadajući se da će netko uvidjeti koliko je problem neviđanja unuka velik te im pomoći da nastave s projektom ‘Baku i djeda svako dijete treba’.

Posljednja radionica za djedove i bake u veljači

Posljednja radionica u sklopu ovoga projekta bit će održana 6. veljače u 18 sati u zagrebačkoj knjižnici Voltino. Psiholog Bojan Klapčić održat će predavanje ‘Pomoć psihologa djedovima, bakama i cijeloj obitelji’. Cilj uključivanja psihologa je, kažu, prepoznavanje teškoća mentalnog zdravlja, ali i prevencija tih teškoća, kao i poticanje zdravog psihofizičkog razvoja svih generacija u obitelji, koliko god je to moguće.

Krajem ovoga mjeseca psiholog Klapčić bakama, djedovima, tatama i mamama govorio je o generacijama koje su se izmjenjivale u posljednjih sto godina te njihovom utjecaju na obiteljski život. Bila je to prilika za iznošenje primjera međuodnosa između različitih generacija iz vlastitog iskustva. Istaknuti su pritom rizici koje donose nove generacije, opterećene informatičkom tehnologijom koja značajno oblikuje njihove živote pa i odnose u obitelji.

Popularno
Copy link
Powered by Social Snap