Potresno pismo bake koja ne smije vidjeti unuke: ‘Skidamo fotografije s interneta i tako pratimo njihovo odrastanje’

Jasmina Grgurić Zanze
11. prosinca 2023.
Novosti
A- A+

Baka i djed ostali su bez sina, a nakon toga nažalost i bez svojih unuka, jer im snaha zabranjuje viđati ih. Fotografije djevojčica skidaju s interneta i tako prate njihovo odrastanje. Upravo zbog ovakvih slučajeva, kakvih je sve više, Udruga za ravnopravno roditeljstvo nastavlja provoditi projekt ‘Baku i djeda svako dijete treba’ i ‘Odabrali tate’ s još tri radionice u prosincu.

Foto: Pexels

Udruga za ravnopravno roditeljstvo pokrenula je sveobuhvatni program ‘Baku i djeda svako dijete treba’ zbog sve više slučajeva neviđanja unuka. Na adresu Udruge nedavno je stiglo i vrlo potresno pismo bake kojoj snaha zabranjuje viđanje unuka. Sin im je pokojan, a djed i baka s unukama nisu u kontaktu.

‘U tajnosti dolaze na očev grob da ih nitko ne vidi’

Melita Požgaj, tajnica HURR-a
Sve više djedova i baka traži pomoć: 'Snaha nam ne dopušta da vidimo unuke'

– S unukama i dalje ne kontaktiramo. S mobitelom skidamo slike s interneta, uramljujem ih i tako pratimo njihovo odrastanje. Živimo u nadi da će jednog dana doći k nama. Na Sve svete donijele su cvijeće i svijeće na tatin grob, dolaze u  tajnosti, da ih nitko ne vidi. Izvinite na smetnji, ali vjerujte svaki pomak nas ohrabri i pomalo razveseli. Nije ni čudno, kad danas u 80 posto brakova ili veza žene imaju glavnu riječ, odluke. Živimo u malom mjestu, a koliko slučajeva i pored živih očeva unuci ne smiju svojim bakama i djedovima pa čak brane i muževima da posjećuju roditelje, strašno. Za mir u kući oni pristaju na to. Ne smije zakon toliko štititi majke ‘patnice’ jer one se već snađu, a djecu koriste kao đokera u prljavim igrama, napisala je baka.

Radionica o opasnosti tehnologije za razvoj djece

Radionice i grupe podrške za mame, tate, djedove i bake u sklopu ovog projekta i projekta ‘Odabrali tate’ održavaju se šest puta mjesečno. Radionice su besplatne i svi su pozvani, a u prosincu će se održati još tri.

Tako će 12. prosinca od 20 sati psiholog Bojan Klapčić u zagrebačkom mjesnom odboru Horvati Srednjaci govoriti o opasnosti upotrebe tehnologije za razvoj djece.

– Predstavit će se rizici upotrebe mobitela, tableta, laptopa, računala s ekranima svih vrsta koje djeca koriste, po njihovu dobrobit. To su rizici po fizičko i mentalno zdravlje te cyber sigurnost. Kako bi se smanjili ovi rizici, važno je djeci postaviti granice u vezi s vremenom provedenim na uređajima, educirati ih o sigurnosti na internetu, poticati ravnotežu između on-line i off-line aktivnosti te redovito pratiti i razgovarati s djecom o njihovoj digitalnoj prisutnosti, poručuje psiholog Klapčić.

U grupi podrške govorit će baka koja je izborila viđanje

Grupa podrške za djedove i bake bit će održana na istom mjestu 15. prosinca u 17 sati. S njima će razgovarati sociologinja Ines Kovačić iz udruge Životna linija.

– Tada ćemo čuti i savjete iz prve ruke jer dolazi baka koja je prošla ono čega se svi boje, sudske procese kojima je omogućila unuci da ona i djed budu dio njenog života. Takva iskustva su zlata vrijedna i pokazuju svima put kojim možemo ići kako bi zaštitili prava svoje djece i unučadi, kaže nam tajnica Hrvatske udruge za ravnopravno roditeljstvo, Melita Požgaj.

Odvjetnik Hrvoje Jukić pričat će o ravnopravnosti u sudskim procesima 19. prosinca od 20 sati.

Popularno
Copy link
Powered by Social Snap