Nema kraja zavrzlamama: Umirovljenici otplatili stanove, pa shvatili da im nedostaje nekoliko ‘kvadrata’

Milan Dalmacija
1. siječnja 2023.
Novosti
A- A+

Umirovljenici koji su odavno trebali useliti u zgradu u Baru, uvidjeli su da im nedostaje barem jedan ili dva četvorna metra u stanovima. Osim što je naknadnim izmjenama projekta poslovni prostor pretvoren u stanove, zbog čega još nisu uselili, čini se kako su umirovljenici na prijevaru ostali bez barem 100.000 eura. Naime, svoje su stanove otplatili unaprijed. Tako je jedna žena umjesto dvosobnog stana dobila garsonjeru s terasom.

vrata kuca kvaka

Foto: Unsplash

Sedamdesetak umirovljenika iz crnogorskog lučkog grada Bara okupilo se početkom studenog na prosvjedu pred novoizgrađenom zgradom u naselju Popovići. Njima su stanovi u toj zgradi ponuđeni za otkup po povlaštenim uvjetima. No, pohvalna inicijativa pretvorila se u pravu zavrzlamu.

Kako smo već pisali, umjesto 70, izgrađena su svega 63 stana za umirovljenike, a rok dovršetka radova je nekoliko puta pomaknut. Ali, to nije sve. Zgrada još uvijek nije prošla tehnički pregled, a budući stanari su nedavno uvidjeli da su im stanovi manji za barem jedan ili dva četvorna metra, nekima i više. Ako se utvrdi da su svi stanovi zaista manje površine od one koja je navedena u projektu, to bi značilo da je netko u džep spremio oko 100.000 eura od prodaje.

– Nismo mi mogli umanjiti stan. Postoji tolerancija do jedan posto. Vjerovatno projektant nije računao žbukanje. Novac vratiti ne mogu, poručio je za Dan direktor izvođača radova, tvrtke Lipa ing, Milorad Vujović.

Sporne izmjene projekta

kuca
Otkup po povlaštenim uvjetima: Crnogorski umirovljenici uselili u zgradu koja još nije dovršena

Sve je počelo kad je investitor, Udruženje penzionera Bar, potpisalo ugovor s izvođačem radova, tvrtkom Eurozoks iz Danilovgrada, koja je za podizvođača angažirala spomenutu tvrtku Lipa ing. Ta tvrtka tijekom gradnje pregrađuje oko 150 četvornih metara poslovnog prostora i pretvara ga u stanove. S druge strane, umirovljenica Snežana Joković kupila je dvosobni stan od 45 kvadratnih metara. Dobila je garsonjeru s 14 kvadrata terase.

Uz to, nadzorni inženjer nije dopustio obavljanje tehničkog pregleda zgrade. Vlasnici stanova koji su prije četiri mjeseca otplatili svoje nekretnine u cijelosti, najveći problem vide upravo u izmjenama projekta. Vujović kaže da je problem, zbog kojeg stambeno-poslovna zgrada više nema poslovni dio, leži u agregatu koji je trebao biti premješten.

– Dograđena su dva stana u prostoru koji je bio predviđen kao poslovni, a ja sam kao podizvođač firme Eurozoks uzeo taj prostor od 150 metara kvadratnih i pretvorio ih u stambene jedinice. To sam uzeo u kompenzaciji s Eurozoksom i prodao ih na tržištu. Prodajom sam naplatio svoj rad i građevinski materijal. Svi znamo što je bilo s cijenama građevinskog materijala. Moja firma je ostala u minusu 170.000 eura, objasnio je Vujović.

Moguće su i tužbe

Predsjednik Općine Bar, Dušan Raičević apelirao je na umirovljenike da ne preuzimaju stanove bez zapisnika o primopredaji. Boji se da bi cijela situacija mogla završiti još jednim opterećenjem za umirovljenike, odnosno sudskim sporom.

– Zato što samim tim preuzimate i dio odgovornosti za nešto što nije na adekvatan način napravljeno. Kad dobijete zapisnik, tada preuzmite i dalje procesuirajte upis u katastar. Ne bih htio prejudicirati, ali postoji informacija da je u stanovima manjak kvadrature. Bojim se da je sljedeći korak sudski spor, kojeg će svaki umirovljenik morati pokrenuti, zato što je pošteno platio sve što je ugovorom bilo definirano u stopostotnom iznosu predujma. I to će se, također, morati dodatno provjeriti, poručio je Raičević.

Popularno
Share via
Copy link
Powered by Social Snap