Neki su s proslavom Martinja već krenuli, a evo kako će se slaviti ovaj dan

Ana Kanazir
11. studenoga 2022.
Novosti
A- A+

Martinje je dan kada se slavi prelazak mošta u vino, a ovaj blagdan je ime dobio po Sv. Martinu, zaštitniku vinara i vinograda. Mnogi će danas otići u svoje kleti i s društvom nazdraviti za dobru vinsku godinu. Osim u zatvorenom, Martinje će se slaviti i na otvorenom.

Vino | Foto: Pixabay, JillWellington

Vjeruje se kako se za blagdan Svetog Martina mošt preko noći pretvara u vino koje onda mora odležati do otprilike proljeća kako bi postalo pravo vino. Ovaj se događaj slavi i uz koju čašicu više, a na Plešivici vinari slave i cijeli tjedan uz pomoć susjeda.

Martinje: "Krstil bum mošteka, ime mu Vinček dal, mnogi bu pajdaši radi njega v klancu zaspal"

Sve je spremno

Drago i Damir su susjedi na Plešivici koji si pomažu u posljednjim priprema za Martinje.

– Mi svi tu noć, odnosno cijeli tjedan slavimo Martinje, jer to više nije samo jedna noć – mi to zovemo Martinski tjedan. U tom periodu krstimo mošt u vino. Situacija je već takva da se mi zafrkavamo da ćemo pisati Bogu da nam Martinje da i ranije jer su berbe puno ranije, rekao je Drago Kurtalj, vlasnik vinarije, za RTL Danas.

Osim njih, doći će im i prijatelji iz Splita i Rijeke koji ostaju za vikend, a iskoristit će ovu posebnu priliku da obiđu nekoliko podruma.

– To oni već dolaze svake godine i njima je to jedan od ljepših izleta nakon duge i naporne sezone, kaže Damir Drago Režek, vlasnik vinarije.

Martinje na otvorenom

Martinje će se slaviti u brojnim gradovima diljem Hrvatske, kao i u Dugom Selu, gradu Svetog Martina, pri čemu program u Gradskoj sportskoj dvorani kreće već u 17:00 sati, a u 19:00 sati će se svečano krstiti mošt. Također, u nekim će se mjestima Martinje održati i na otvorenom. Na primjer, na jaskanskom glavnom trgu će deset vinara predstaviti svoja ovogodišnja vina, ali i starija vina te pjenušce. Ovo je pravo vrijeme da se svi malo provesele uz ovaj napitak od grožđa.

Policija objavila preporuke za postupanje u prometu povodom proslave Martinja

Ipak, nemojte sjedati za volan ako ste popili malo više i ne zaboravite da je cijeli vikend na snazi posebna kontrola policije o čemu smo pisali ovdje.

Popularno
Copy link
Powered by Social Snap