Martinje: “Krstil bum mošteka, ime mu Vinček dal, mnogi bu pajdaši radi njega v klancu zaspal”

Jasmina Grgurić Zanze
11. studenoga 2022.
Novosti
A- A+

Dok Martin dojde v pol noč na vrata, mošt bu čist kak nebe bez oblaka… Krstil bu mošteka, ime mu Vinček dal, mnogi bu pajdaš radi njega v klancu ili v grabi zaspal“. Stihovi su to koje su naši stari često izgovarali u dane Martinja, kada simbolički, i s kojom čašicom više, slavimo pretvorbu mošta u vino.

U dobroj kapljici pojačano se uživa 11. studenog, a fešte traju i po nekoliko dana Foto: Pixabay

Mjesec dana prošlo je otkako smo pobrali grožđe kojemu je bilo dovoljno da poznatim procesima fermentacije postane mlado vino. Ovih dana ono se kuša u brojnim krajevima Hrvatske, a ujedno je to povod da se potroše i lanjske zalihe. No, i oni koji nemaju vinograd, zasigurno će otvoriti pokoju butelju u čast ceremonije “krštenja” vina.

Tečaj €/kn: 7,53450
Policija objavila preporuke za postupanje u prometu povodom proslave Martinja

Znate li što se danas slavi?

Blagdan Sv. Martina, zaštitnika vinara i vinograda, tradicionalno je vezan uz sjeverne krajeve Hrvatske i susjednu nam Sloveniju, a slavi se diljem srednje Europe. Kod nas, velika slavlja održavaju se u Svetom Martinu na Muri, Požegi, Kutjevu, Velikoj Gorici, Dugom Selu Sv. Ivanu Zelini…

Krštenje mošta, kojim tradicionalno završava vinogradarska godina, jedan je od najdražih pučkih običaja. Domaćin obično okupi veće društvo te u ulozi biskupa vodi veselu ceremoniju krštenja u kojoj sudjeluju kum i kuma mošta, ministranti, vinotoča, veseli pajdaši i ostali živopisni likovi. Uz poznate i smiješne govore, mošt se krsti posipanjem soli, a sve se odvija uz bogatu trpezu prepunu tradicionalnih delicija.

Tko je bio Sveti Martin?

Datum obilježavanja je 11. studeni, kada je 397. godine pokopan Sveti Martin iz Toursa. Bez njega, ne bi bilo ni ove svečanosti. Naime, ovaj rimski vitez iz pokrajine Savarije u današnjoj Mađarskoj rođen je u četvrtom stoljeću. Kako je bio poznat po milosrdnoj i blagoj naravi, čim je završio vojnu službu, Martin se zaredio i godine života proveo u samostanu u Galiji, u Poitiersu, a potom je izabran za biskupa Toursa.

Prema legendi, Martinova ljubav prema vinu potakla ga je da uvede običaj krštenja mošta. Narodna vjerovanja kažu da se protivio tomu da postane biskupom. Tako se uoči imenovanja sakrio među guske, ali su ga one izdale svojim graktanjem. Na kraju, postao je biskup i zato se danas njemu u čast prema legendi jede tradicionalna guska s mlincima, kao kazna. Upravo se ovo jelo stoga konzumira na blagdan Sv. Martina, a sve naravno zaliveno dobrim vinom. Fešta će zasigurno tim biti veća, jer ove godine Martinje “pada” na nedjelju.

 

 

Martinje: “Krstil bum mošteka, ime mu Vinček dal, mnogi bu pajdaši radi njega v klancu zaspal”
Popularno
Tečaj €/kn: 7,53450
Share via
Copy link
Powered by Social Snap