Policija objavila preporuke za postupanje u prometu povodom proslave Martinja

Ana Kanazir
10. studenoga 2022.
Novosti
A- A+

Sutra se obilježava Martinje, dan kada se slavi pretvorba mošta u vino. Slavi se ispijanjem vina, a nerijetko se popije i koja čašica više, nakon čega mnogi voze i u prometu ugrožavaju sebe, ali i druge osobe. Upravo zato je policija najavila pojačane kontrole, ali i napisala preporuke za sve sudionike u prometu.

Foto: Pixabay

Policija će provoditi posebnu kontrolu od petka do ponedjeljka, 14. studenoga od 22:00 do 6:00 sati kako bi se spriječili i sankcionirali teški prometni prekršaji. Osim toga, objavili su kakve će se sve kontrole vršiti, ali i što se preporučuje vozačima.

Posebne kontrole

Kako najavljuju iz policije, provodit će se kontrole u prometu i to na nekoliko načina:

– Alkotestirat će se svi zaustavljeni vozači, nadzirat će se brzina kretanja vozila, korištenje sigurnosnog pojasa vozača i svih putnika u vozilima i korištenje dječje sjedalice te nepropisna uporaba mobitela u vožnji te drugih prekršaja koji utječu na nastanak ili posljedice prometnih nesreća.

Također, navedenih dana će policijski službenici kroz redovnu službu pojačano nadzirati i sankcionirati prekršaje tzv. „četiri glavne ubojice u prometu“- vožnje pod utjecajem alkohola i droga, prekoračenja brzine, nekorištenje sigurnosnog pojasa i dječje sjedalice te nepropisne uporabe mobitela.

Preporuke

Osim kontrola, iz Policijske uprave zagrebačke su objavili i posebne preporuke kako se ponašati u prometu, kako ne bi došlo do kazna ili nesreća.

  • Ne sjedajte za upravljač vozila,
  • Osigurajte si prijevoz,
  • Razmislite, cijena jedne runde pića iznosi koliko i taksi prijevoz do kuće,
  • Ne dozvolite da postanete crna statistička brojka,
  • Ne zaboravite da za upravljanje vozilom pod utjecajem alkohola niti jedan razlog nije opravdan,
  • Imajte u vidu da vozač pod utjecajem alkohola ne dovodi u opasnost samo sebe već i sve ostale sudionike u prometu,
  • Budite odgovorni prema sebi i drugima.

U prvih deset mjeseci 2022. godine je tako na području PU zagrebačke zabilježeno 939 prometnih nesreća kojima je kumovao alkohol, a to je povećanje od 17,2 posto u odnosu na prošlu godinu.

Popularno
Copy link
Powered by Social Snap