Nekad žene za 8. mart dobile motiku da više rade, a neke muževi počastili i perilicom rublja

Ivan Tomašković
8. ožujka 2018.
Novosti
A- A+

“Nekad nismo ni slavili 8. mart, tako da smo danas zbilja počašćene. Prije nismo ništa dobile, samo motiku da jako radimo još više”, rekla je kroz smijeh Terezija Šipek na proslavi Međunarodnog dana žena u varaždinskom Domu za starije i nemoćne.

Naime, na proslavi su štićenici uživali u pjesmi, recitacijama i plesu. Već tradicionalno, program su izveli sami korisnici Doma, članovi domskog-pjevačkog zbora i literarno-dramske sekcije. Također su nastupili i  članovi Kluba za starije osobe Varaždin s folklornom sekcijom, a svim ženama na kraju je varaždinski župan Radimir Čačić podijelio ruže.

“Moramo biti ponosne drage žene što smo žene. Mi smo zapravo jači spol i bez nas ovog svijeta ne bi bilo. Nećemo ih sada omalovažavati, naše muškarce, ali oni bez nas ne bi mogli” – rekla je Vesna Vidović-Oreški, v.d. ravnateljice Doma za starije i nemoćne Varaždin.

Milena Klinec dodala je da se prije više pažnje davalo proslavi Dana žena.

“U bivšoj Jugoslavije slavilo se na trgovima, u poduzećima. Uvijek su se dijelili prigodni pokloni, a častilo nas se i večerom. Sad se sve to zaboravili i nama je cilj da to dođe na barem pola prijašnje razine” – objasnila je Klinec.

Osim ruže ili karanfila, žene su prije znale dobiti i izdašnije poklone.

“Muž je kupio ono za što je imao novaca. Tako sam ja za jedan 8. mart dobila čak i perilicu rublja. To me jako razveselilo”,  rekla je Štefica Mihalić.

Marijan Novak svojoj ženi Slavici za svaki 8. mart pokloni nešto.

“Ženu morate držati kao kap vode na dlanu i ne je se samo sjetiti na Dan žena. Morate ju voljeti i poštovati i svaki dan”,  dodao je Marijan.

Na proslavi se nije uopće raspravljalo o pravima žena, no žene su se složile da im je prije bilo lakše nego danas.

” Žene danas imaju mnogo više obaveza i teže im je. Također u prijašnjem razdoblju žene su se više cijenile”,  zaključila je Šipek.

Popularno
Copy link
Powered by Social Snap