Pravobraniteljica o korisnicima domova: Izolacija je nehumana, omogućite im slobodu kretanja

Josip Mihaljević
28. srpnja 2020.
Novosti
A- A+

Pravobraniteljica za osobe s invaliditetom Anka Slošnjak upozorila je u utorak na potrebu da se u okolnostima epidemije i korisnicima smještaja u domovima za starije i nemoćne omogući sloboda kretanja poručivši kako je nehumano očekivati da žive u izolaciji do daljnjeg.

Ilustracija: Pixabay

Pravobraniteljica za osobe s invaliditetom Anka Slošnjak upozorila je na potrebu da se u okolnostima “novo normalnog” i korisnicima smještaja u domovima za starije omogući sloboda kretanja, poručivši kako je nehumano očekivati da žive u izolaciji do daljnjeg, piše Index.hr.

Karantene samo za njih

Korisnici su u karanteni od ožujka, imali su nešto više od dva tjedna slobode kada smo imali nula slučajeva, no čim su brojke narasle – starijima je opet zabranjeno napuštati zgradu doma za starije u kojoj koriste smještaj. Pritom se sve veći broj njih buni, žale se kako im se pridaje nikad manje vremena i kako su kontakti u samom domu s drugim korisnicima svedeni na minimum.

Trenutno važeća pravila podrazumijevaju apsolutnu i beziznimnu zabranu napuštanja ustanove za sve korisnike smještaja, navodi u priopćenju pravobraniteljica Slošnjak. To u biti znači da je prema uputama HZJZ-a sav teret sprečavanja prijenosa virusa nametnut isključivo korisnicima domova za starije. Radnici nakon smjene mogu živjeti svoje privatne živote, a oni ne.

Pravobraniteljica ističe da od svibnja upozorava nadležna tijela na višestruke povrede temeljnih ljudskih prava korisnika domskog smještaja, a pratila je i javne istupe korisnika koji doslovno mole da im se vrati odgovornost za vlastito zdravlje i omogući sloboda kretanja. Brojna istraživanja pokazuju da je izolacija opasna za starije, a i oni sami ističu da im držanje pod ključem narušava mentalno i fizičko zdravlje.

“Postavlja se stoga pitanje zašto se iste mjere zaštite koje se provode prema zaposlenicima, svakodnevno mjerenje temperature kod kuće i pri dolasku na posao, periodično testiranje, održavanje fizičke udaljenosti te korištenje zaštitnih maski i navlaka za obuću, ne bi mogle provoditi i prema pojedinim korisnicima koji to zatraže”, pita se Slošnjak.

Pravobraniteljica: Nađite rješenje!

Slošnjak kaže kako je nehumano od korisnika domova tražiti da do daljnjega žive u izolaciji, dok se vanjski svijet privikava na život s virusom. Potrebno je, ističe, da epidemiološka služba pronađe odgovarajuća rješenja kojima bi se omogućili korisnicima domova, a posebno korisnicima stambenog dijela smještaja (koji su najglasniji oko ovog problema), da uz provođenje svih propisanih mjera, pa čak i po potrebi dodatnih mjera, omoguće kretanje izvan kruga ustanove u kojoj koriste smještaj.

“Iako svjesni da aktualna epidemiološka situacija predstavlja veliki izazov i odgovornost za tijela državne vlasti i odgovorne osobe u ustanovama socijalne skrbi, zaštita temeljnih ljudskih prava i sloboda ne smije se bezrezervno isključiti bez prethodnog podrobnog preispitivanja drugih manje otegotnih mogućnosti u svrhu ostvarenje istog cilja”, zaključila je Slošnjak.

Popularno
Copy link
Powered by Social Snap