Necijepljeni krivi za sve lošiju epidemiološku sliku? Evo što kažu podaci!

Jasmina Grgurić
19. kolovoza 2021.
Novosti
A- A+

Ono što vidimo je da je 85 posto novozaraženih u protekla dva tjedna necijepljeno, kao i više od 80 posto preminulih. Brojke govore za sebe. Preminuli su stariji ljudi, mahom s komorbiditetima, upozorio je jučer, a ponavio i danas predsjednik Vlade Andrej Plenković.

cjepko covid bus

Foto: Cijepljenje u covid busu | Press

Od 1. lipnja do 17. kolovoza preminule su 254 osobe s covidom ili zbog njega. Njih 80 posto nije bilo cijepljeno. Svi koji su imali covid-19, ali i dvije doze cjepiva, bili su stariji od 60 godina i imali su životno ugrožavajuće dijagnoze.

“Ono što vidimo je da je 85 posto novozaraženih u protekla dva tjedna necijepljeno, kao i više od 80 posto preminulih. Brojke govore za sebe. Preminuli su stariji ljudi, mahom s komorbiditetima” –  rekao je predsjednik Vlade Andrej Plenković.

U posljednjih 14 dana, od 221 hospitalizirane osobe, 77 posto nije bilo cijepljeno. U posljednja dva tjedna od 3697 osoba s pozitivnim PCR-om, 85 posto nije bilo cijepljeno, prenosi Dnevnik.hr.

cijepljenje
Hrvatska ima nisku stopu procijepljenosti onih koji su u najvećem riziku od covida - starijih

U kakvoj smo situaciji najbolje govori podatak da Hrvatska ni danas nije došla do 50 posto cijepljenih, što je bio cilj za lipanj.

Istovremeno, epidemiološka situacija ponovno se pogoršava. Jučer smo imali 524 nova slučaja, a danas nešto manjih 486. Trenutno su 244 pacijenta na bolničkom liječenju, od čega na respiratoru 25 pacijenata. U posljednja 24 sata preminule su tri osobe.

No, stručnjaci upozoravaju da je stvarni broj zaraženih još veći, jer mnogi ne idu na testiranje ni nakon pozitivnog nalaza antigenskog testa, dok drugi imaju vrlo blage simptome pa ne idu liječniku. Kada je riječ o cijepljenju kao prevenciji, oko 20 posto cijepljenih širit će virus, a riječ je o onima koji se inficiraju, što prije svega visi o koncentraciji antitijela. Istovremeno, nije još posve sigurno koliko učinkovito cjepiva štite protiv novih sojeva koronavirusa.

Necijepljeni krivi za sve lošiju epidemiološku sliku? Evo što kažu podaci!
Popularno
Share via
Copy link
Powered by Social Snap