Ne usklađuje se samo mirovina, ‘usklađivati’ će se i cijene plina, struje i odvoza smeća

Josip Mihaljević
24. siječnja 2019.
Novosti
A- A+

Umirovljenici su na konto prošlogodišnjih usklađivanja mirovina dobili 3,64 posto veće mirovine. Ministar Pavić je za ovu godinu najavio slična stope usklađivanja, s tim da će oni s najnižim mirovinama sredinom godine dobiti dodatnih 3,13 posto veće. Kad se sve zbroji, devedesetak kuna ukupnog rasta postat će beznačajno, jer će režije u 2019. sve to pojesti.

plin

Foto: Unsplash

Mirovine se svake godine u siječnju i srpnju “usklađuju”, odnosno doživljavaju simbolička povišenja kako bi pratili rast cijena na tržištu i ne udaljavali se previše od prosječne plaće.

Čak i ti blagi iznosi od 90-ak kuna godišnje neće puno značiti većini umirovljenika, jer ih iza ugla čekaju veći troškovi. Plastičnim riječnikom, dobijete poklon u vrijednosti od 90 kuna, ali u isto vrijeme i poskupljenje režija koje premašuje iznos povećanja!

U travnju rast plina od 10 posto

Ministar zaštite okoliša i energetike Tomislav Ćorić gostovao je prije nekoliko dana u RTL Direktu i najavio povećanje plina od 1. travnja za čak deset posto. Ali budite bez brige, objasnio je kako Hrvati plin već sada plaćaju “jeftinije od većine”, odnosno po 20 posto nižoj cijeni od tržišne.

Prema računici RTL-a, jedno prosječno kućanstvo će u godini dana morati izdvojiti 287 kuna više na godišnjoj razini, i to samo za plin. Predsjednik Stručne udruge za plin Dalibor Pudić komentirao je najavljeni travanjski rast cijena i ustvrdio da ako do njega dođe – cijena će ostati takva godinu dana.

“Ja imam jako malu mirovinu. Neka uzmu sve. Oni sebi uzeli, a nama… Meni je žao što sam cijeli život vukla i rintala, i sad mi ukrali mirovonu. I nemam pristojnu mirovinu koju sam zaradila”, požalila se umirovljena Ljiljana Timotijević.

Rastu cijene struje i odvoza smeća

Neslužbene računice dale su do znanja da će i cijene odvoza smeće drastično poskupjeti. U Zagrebu se priča o nerealnom povećanju troškova za oko 300 posto, no iz Holdinga poručuju kako se točne brojke još uvijek ne znaju.

“U ovom trenutku još uvijek ne možemo govoriti o bilo kakvoj korekciji cijene odvoza miješanog komunalnog otpada niti precizirati datum stupanja na snagu cjenika koji je još uvijek u izradi”, priopćili su za RTL iz Holdinga.

Drugi gradovi već su osjetili povećane troškove, primjerice, u Varaždinu su računi za odvoz smeća poskupjeli i do 200 posto.

“Nama je poskupio odvoz otpada od 100 do 150 posto. Moj račun je prije poskupljenja bio 42 kune. Sad mi predzadnji račun 125 kuna”, komentirala je još u 2017. godini umirovljenica Nada iz Varaždina.

Trošak za skromni umirovljenički novčanik ni tu ne prestaje – u drugoj polovici 2019. godine najavljeno je i poskupljenje struje.

Porezna reforma – tisuću kuna gore, tisuću kuna dolje

Porezna reforma koja je na snagu stupila 1.1. 2019. godine građanima bi u prosjeku trebala ‘osloboditi’ oko 874 kune. Takva ambiciozna projekcija napravljena je u skladu s očekivanim padom cijena prijeko potrebnih namirnica poput svježeg mesa, voća, povrća, ribe, jaja i lijekova.

Prava analiza se još treba napraviti, iako su građani dojma da trgovci nisu baš spustili cijene za predviđenih deset posto. Više o tome bit će poznatije u veljači, kada se bude mogao usporediti razlika u trošku između siječnja 2019. i prosinca 2018. godine.

S druge strane, ako poreznom reformom oslobađate 874 kune građanima, a iste godine im dižete sve moguće režije, teško da će itko osjetiti bilo kakvu uštedu.

Ne usklađuje se samo mirovina, ‘usklađivati’ će se i cijene plina, struje i odvoza smeća
Popularno
Share via
Copy link
Powered by Social Snap