Ne daju vam da se viđate s unucima? Pozovite se na ovaj članak Obiteljskog zakona!

Josip Mihaljević
21. ožujka 2021.
Novosti
A- A+

Neobična vijest iz Hlebina da su se roditelji odlučili javno preko novina odreći sina dospjela je u javnost. Među razlozima koje su naveli, a ima ih podosta, stoji i da im je sin branio ili otežavao viđati unuke. Prema Obiteljskom zakonu, takva praksa je protuzakonita, a djedovi i bake bez obzira na obiteljske odnose imaju pravo viđati i upoznati svoje unuke.

djed unuka

Foto: Unsplash

Vijest iz Hlebina o starijem bračnom paru koji se preko novina odlučio odreći svog 45-godišnjeg sina dospjela je u javnost. Njihove razloge možete pročitati OVDJE, a mi ćemo navesti samo jedan – sin im je branio da viđaju unuka kojeg obožavaju.

“Meni ni Interpol ne može zabraniti da viđam unuke”

Među komentarima na Facebooku rodila se zanimljiva rasprava u kojoj je većina umirovljenika stala na stranu roditelja, a neki su podijelili svoja iskustva s problematičnim obiteljskim odnosima u kojima i sami nisu mogli provoditi dovoljno vremena s unucima.

Tako je jedna umirovljenica napisala da bračnom paru iz jučerašnje vijesti nitko nije mogao zabraniti da viđa unuke jer prema Obiteljskom zakonu na to imaju pravo, a mnogi čitatelji su bili iznenađeni takvom informacijom.

obitelj
Roditelji iz Hlebina preko novina se odrekli sina: "On i snaha za nas više ne postoje!"

“Nisam ni ja znala za taj zakon, dok nisam trebala, e  tada sam zemlju okrenula za svog unuka, viđam ga i uživam u njemu, u svojoj srećici”, napisala je jedna, a druga dodala da joj ni Interpol ne može zabraniti da viđa svoje unuke.

Zakon na strani baka i djedova

Umirovljenica je posve u pravu, evo što točno kaže Obiteljski zakon o viđanju unuka. Članak 120. kaže da pravo na ostvarivanje osobnih odnosa djeteta imaju obostrano: dijete, braća, sestre, polubraća, polusestre te bake i djedovi. Isti članak u trećem stavku kaže da su roditelji i druge osobe koje stanuju s djetetom i skrbe o njemu dužne su djetetu omogućiti ostvarivanje osobnih odnosa sa srodnicima i drugim osobama koje imaju na to pravo te se suzdržavati od svakog ponašanja koje bi otežavala ostvarivanje osobnih odnosa s djetetom. 

naušnice
Baka unuci probušila uši bez dozvole roditelja, potez majke podijelio javnost: Je li ispravno postupila?

E sada, što je to zapravo “ostvarivanje osobnih odnosa s djetetom”? Zakon precizno definira da se osobni odnosi mogu ostvarivati izravno u kraćim ili duljim razdobljima u obliku susreta i druženja ili boravkom djeteta kod osobe koja ima pravo ostvarivati osobne odnose s djetetom. Naravno, tu je i slanje pisama, darova i slično.

Stvar je zapravo kristalno jasna – u običnoj situaciji bake i djedovi imaju pravo na provođenje vremena sa svojim unucima.

Copy link
Powered by Social Snap