Ne dajte se zavesti: Umirovljenik lažnom policajcu predao nekoliko tisuća eura!

Jasmina Grgurić Zanze
2. veljače 2021.
Novosti
A- A+

Starije osobe i dalje su pojačano na meti prijevara od strane osoba koje im se lažno predstavljaju. Zbog autoriteta kojim nastupaju kao policajci ili neke druge služene osobe, povjeruju im i predaju im svoj novac. Upravo je na taj način bez nekoliko tisuća eura ostao još jedan umirovljenik u Hrvatskoj.

Foto: Pixabay

Krajem siječnja 81-godišnjeg umirovljenika iz Gornjeg Vratna na varaždinskom području nazvao je muškarac. Predstavio se kao policajac. Nazvao je da ga obavijesti kako su pronašli osobu koja mu je ranije ukrala novac te da će doći k njemu kako bi usporedili pronađene novčanice s njegovima. Naravno, ništa od toga nije bila istina. Lažni policajac je pozvonio na vrata, umirovljenik mu je dao nekoliko tisuća eura i tako nasjeo na prijevaru. Za lopova ništa lakše, za starca nenadoknadivi gubitak.

Istjerivačica vraga umirovljenici u Zagorju uzela skoro sav novac za tjeranje đavla

“Građani starije životne dobi najčešće su žrtve kaznenih djela prijevare. Razlozi su vrlo često odmakla životna dob, samostalno stanovanje te neupućenost i nepažnja. Prevaranti, osim telefonskih razgovora sve češće dolaze i na kućne pragove nudeći razne usluge i pogodnosti. Starije osobe u najboljoj vjeri pristaju na suradnju i razgovor, puštaju nepoznate osobe u kuću i postaju žrtve prijevara… Prevaranti se lažno predstavljaju kao policijski službenici, djelatnici centara socijalne skrbi, općina, djelatnici za obnovu kuća, za usluge masaže, pomoć u kući i slično” – navode iz Policijske uprave varaždinske.

Policija savjetuje:

  • Ne puštajte nepoznate osobe u svoje domove, a da se prethodno pouzdano ne uvjerite o kome je riječ!
  • Ukoliko se osoba predstavi kao službena, tražite od nje na uvid službenu iskaznicu koju su sve osobe koje službeno postupaju dužne imati i dati vam na uvid! Ukoliko sumnjate, telefonski provjerite u instituciji iz koje dolaze.
  • Ne dajte se zavesti uvjeravanjem nepoznatih osoba, njihovim titulama i sličnim nastupima!
  • Kad ste sami u stanu ili kući ne stavljajte to do znanja sumnjivim osobama, te zamolite nekog od susjeda da vam se pridruži!
  • Zapišite registracijsku oznaku vozila kojim su se sumnjive osobe dovezle te njegovu boju, marku i druge karakteristične detalje vozila!
  • Zapamtite izgled osoba, boju kose i očiju, visinu, stas i karakteristične znakove (madeže, ožiljke, tetovaže i slično)!
  • Odrasli članovi obitelji koji brinete o starijim osobama, upozorite ih na opasnost i ponavljajte im ove savjete!

Posumnjate li u nekoga, a posebice ako je riječ o počinjenju kaznenog djela, odmah obavijestite policiju na broj 192!

Popularno
Copy link
Powered by Social Snap