Napustila nas je još jedna nogometna legenda: U 59. godini preminuo Gianluca Vialli

Milan Dalmacija
6. siječnja 2023.
Novosti
A- A+

U 59. godini preminuo je čuveni talijanski napadač Gianluca Vialli. Mnogi ga se sjećaju iz vremena dok je igrao za Sampdoriju, Juventus i Chelsea. Osvojio je sve važnije trofeje u Italiji, Engleskoj i Europi, a oko vrata je objesio i brončanu medalju na Svjetskom prvenstvu 1990. godine.

Gianluca Vialli | Foto: Facebook/Gianluca Vialli

Još jedna tragedija zadesila je nogometni svijet. Nakon Siniše Mihajlovića i Pelea, u 59. godini preminuo je legendarni talijanski napadač Gianluca Vialli. On se godinama borio s rakom gušterače, a stanje mu se pogoršalo krajem prosinca, kad je i hospitaliziran u Londonu, gdje je i preminuo. Zbog bolesti je morao prekinuti svoj angažman u talijanskoj reprezentaciji, u kojoj je bio šef delegacije, prenosi Večernji.

Vialli je nogomet počeo igrati s devet godina u Pizzighettoneu. Još kao junior preselio je u Cremonese, gdje se isprofilirao u ubojitog napadača koji će harati talijanskim travnjacima u osamdesetima i prvoj polovici devedesetih. Nakon Cremonesea odlazi u Sampdoriju, u kojoj je i doživio vrhunac svoje karijere te potpunu afirmaciju. U 328 nastupa zabio je 141 pogodak, a u tom je dresu podigao trofej Serie A, tri talijanska kupa, jedan Kup pobjednika kupova i jedan trofej pobjednika talijanskog superkupa.

Žetva trofeja

Bio je i jedan od članova talijanske reprezentacije u kojoj je zabio 16 golova u 59 nastupa. Osvajač je bronce na Svjetskom prvenstvu 1990. godine. Produktivni je bio u U-21 selekciji gdje je u 20 utakmica zabio 11 golova. Nekoliko je puta primio nagrade za najboljeg strijelca u različitim natjecanjima, a 1995. proglašen je igračem godine. Deset godina kasnije primljen je u Kuću slavnih talijanskog nogometa, a 2018. je dobio međunarodnu nagradu “Giacinto Fachetti”, koju dodjeljuje ugledni talijanski sportski list La Gazzetta dello Sport.

Žetvu trofeja je nakon Sampdorije nastavio u Juventusu, gdje je podigao trofeje talijanske Serie A, kupa i superkupa, ali i mnogo važniji pehar Lige prvaka, kojem je pridodao i jedan Kup UEFA. Potom je, netipično, prešao u Chelsea, gdje je dizao trofeje engleskih kupova. Zanimljivo u tom je klubu još kao igrač započeo trenersku karijeru. Ondje se nije dugo zadržao, kao niti u Watfordu, stoga se okrenuo drugim stvarima vezanima uz nogomet.

U doticaju s nogometom

Radio je kao sportski komentator na Sky Sportsu i BBC-u, s prijateljem, sportskim novinarom Gabrieleom Marcottijem izdao je knjigu “Talijanski posao: Putovanje u srce dvije velike nogometne kulture”, u kojoj je opisao razlike između talijanskog i engleskog poimanja nogometa. Pokrenuo je i platformu Tifosy za ulaganja u sport. Posljednji posao je, rekosmo, bio vezan uz talijansku reprezentaciju.

Vialli je 2021. dobio i počasni čin narednika u talijanskoj vojsci. Iza njega su ostale supruga i dvije kćeri.

Popularno
Copy link
Powered by Social Snap