Nakon Spara, posao umirovljenicima nudi još jedan trgovački centar

Jasmina Grgurić
13. veljače 2019.
Novosti
A- A+

Krajem prošle godine, u Hrvatskoj je na pola radnog vremena bilo zaposleno 5.000 umirovljenika. Otkako je sa 1. siječnjem ista mogućnost ponuđena i onima koji su u mirovinu otišli prijevremeno, očekuje se da će ova brojka rasti. Interesa među umirovljenicima ima, no čini se da ga još više ima među samim poslodavcima koji su za ovu opciju u nedostatku radne snage i te kako otvoreni.

Foto: Pixabay

Da mogu raditi na pola radnog vremena uz zadržavanje punog iznosa isplaćene mirovne, iako su u prijevremenoj mirovini, umirovljenici sada već uglavnom znaju. Neki od njih već su počeli koristiti tu mogućnost, no masovnije pomame zasada još uvijek nema. Lani je, dok su ovu opciju imali samo starosni umirovljenici, bilo zaposleno njih oko 5.000, što je vrlo maleni postotak u odnosu na ukupnu umirovljeničku populaciju. Za očekivati je da će te brojke od sada rasti, no teško da će doseći najavljeni “boom” od nekoliko stotina tisuća povratnika na tržište rada.

mirovina

Zar ljudi stvarno vjeruju da je 300.000 umirovljenika spremno za povratak na posao?

Umirovljenici su se već sada pokazali kao poželjni radnici u nedostatku radne snage, što pokazuju i poslodavci koji im nude razne poslove u trgovini, prijevozništvu, zaštitarstvu, ali i razne uredske poslove u strukama poput socijalnog rada, uz najavu zapošljavanja u ugostiteljstvu i turizmu.

Prošloga mjeseca odjeknula je tako ponuda trgovačkog lanca Spar. Umirovljenicima su ponudili fleksibilno zapošljavanje na četiri sata za radno mjesto prodavača, odnosno blagajnika, uz mogućnost izbora lokacije za rad, isplatu prijevoza i fleksibilno radno vrijeme.

Tjedan dana kasnije, istu mogućnost ponudio je i Konzum. Nakon što su radnicima povisili plaće za 350 kuna te lani zaposlili više od tisuću novih, sada su se otvorili i za umirovljenike. Naime,  prilagodljivo radno vrijeme kao pogodnost osobito zanimljivu roditeljima i studentima, od sada pružaju i umirovljenicima koje su spremni angažirati na pola radnog vremena, piše Poslovni.hr.