Najstariji zaposleni umirovljenik u susjednoj državi ima čak 95 godina

Jasmina Grgurić Zanze
16. travnja 2024.
Novosti
A- A+

Na rad u mirovini zbog teške materijalne situacije odlučuje se sve više umirovljenika i u Republici Srpskoj, jednom od dva etniteta susjedne Bosne i Hercegovine. Radi ih nešto više od 8.000, a najstariji među njima ima čak 95 godina. Penzije su male, od 300 pa do više od 3.000 maraka, što je ipak rijetkost. Zaposleni umirovljenik Milan Radić nekad je radio u kulturi, što je u starosti zamijenio poslovima vozača i radnika u proizvodnji.

Ilustracija | Pixabay

Zvuči nevjerojatno, ali prema podacima Fonda penzijskog i invalidskog osiguranja Republike Srpske, najstariji umirovljenik koji radi uz mirovinu ima čak 95 godina. U Republici Srpskoj iz godine u godinu raste broj zaposlenih umirovljenika, a sada ih je prema evidencijama više od 8.000, piše BHRT.ba. Usporedbe radi, u Hrvatskoj uz mirovinu radi više od 28.000 umirovljenika, dakle više nego trostruko, o čemu smo pisali ovdje.

Rad u kulturi zamijenio poslovima vozača i radnika

Ilustracija | Pexels
Rad u mirovini: Sve više 'sijedih glava' radi na stručnim, znanstvenim i tehničkim poslovima

Među zaposlenima u umirovljeničkoj dobi u Republici Srpskoj je i Milan Radić iz Bijeljine. Radni je vijek proveo kao kulturni radnik i na više rukovodećih pozicija. Rad u kulturi ovaj je umirovljenik zamijenio poslovima vozača i radnika u proizvodnji.

– U penziji sam već petu godinu, znate i sami da su prosvjeta, kultura i zdravstvo na nižim plaćama, tako da moja penzija nije mogla zadovoljiti moje potrebe. Ujedno sam i htio da radim, da dopunim financije. I žena radi povremeno, nema stalni posao. Kasnije sam dobio djecu, oni su danas tek studenti, kaže Milan Radić.

Najniža mirovina 300 maraka, najviša 3.288 maraka

Prema podacima Fonda penzijskog i invalidskog osiguranja Republike Srpske, zaposleno je 8.053 umirovljenika, najviše u građevinarstvu, prometu, prehrambenoj industriji i slično. Kao glavni razlog navode niske penzije, jer građani u starosti, kažu, uglavnom teško žive.

Osiguranici koji su u Republici Srpskoj ostvarili 15 godina staža, primaju penziju od 300 maraka, dok je s druge strane iznos najviše penzije 3.288 maraka.

– To je u rasponu od 300 do 601 marke. Oni koji imaju do 15 godina staža, oni primaju penziju u visini od 50 posto prosječne penzije i takvih je oko 16.000, od 15 do 20 godina staža ima negdje oko 6.500 do 7.000 i taj iznos je 60 % od prosječne penzije isplaćene u prosincu, a od 20 do 30 godina staža je oko 8.000 penzionera, kaže Mladen Milić, direktor Fonda PIO Republike Srpske.

Popularno
Copy link
Powered by Social Snap