Najstarija članica Hajduka na drugi svijet otišla sa šalom kluba i dva piva

Jasmina Grgurić
11. veljače 2019.
Novosti
A- A+

Najstarija stanovnica Splitsko-dalmatinske županije, neslužbeno i najvremešnija Hrvatica, a definitivno najdugovječnija članica Hajduka pokopana je, među ostalim, i uz navijačke počasti u nedjelju na groblju u Kotlenicama.

Anđa Perić Snimak zaslona: Večernji TV

Baka Anđa Perić iz dugopoljskih Kotlenica preminula je u četvrtak. Neslužbeno najvremešnija Hrvatica, a službeno najstarija stanovnica Splitsko-dalmatinske županije 109. rođendan nažalost nije dočekala. Kao najstarija članica Hajduka, starija je bila čak i od svog omiljenog kluba, i to za godinu dana.

Starija je i od Hajduka: Baka Anđa proslavila 108. rođendan

Upravo su je Hajdukovci posjetili prije četiri mjeseca na proslavi 108. rođendana u listopadu, kada su nazdravili pivom. Također, Anđa Perić i Torcidaš Jakov Vlastelica obećali su jedno drugom da će nazdraviti tituli ‘bijelih’.

Pokop je održan ove nedjelje na groblju u Kotlenicama, a baka Anđa nije otišla bez navijačkih počasti. Hajdukov šal i dvije Hajdučke pive s njom su otišle pod zemlju, na drugi svijet. Ta je obilježja ‘bijelih’ donio Jakov Vlastelica, zbog toga što su obećali nazdraviti kada Hajduk postane prvak, piše Dalmatinski portal.

Podsjetimo, Anđa Perić rođena je 13. listopada 1910. godine. Živjela je u pet država, preživjela sva tri rata, rodila troje djece te imala četiri unuke, tri praunuka i jednu praunuku. U školu nije išla, a kada je imala sto godina, slomila je kuk i bila operirana. Bio je to, kažu njezini bližnji, jedini put da je posjetila liječnika.

Nije dočekala 109. rođendan: Umrla baka Anđa, jedna od najstarijih Hrvatica

Mnogo je radila, jela domaću hranu, a najviše voljela upravo ono što se često savjetuje izbjegavati – meso i vino. Ručka bez ove dvije namirnice za nju nije bilo. Bolovala je samo jednom, kada je imala upalu pluća, a tada je i popila svoju prvu tabletu. A mnogo je držala i do vjere.

Zadnje godine života provodila je u dvorištu, sjedeći pred kućom i moleći krunicu te uživajući u svom zavičaju iz kojeg nije odlazila. Biti vedar, smiren i umjeren, recept je koji ju je pratio u dugovječnosti. Skladne odnose navodila je kao najvažniju stvar u životu, da je čovjek “u redu” sa svakim.

Najstarija članica Hajduka na drugi svijet otišla sa šalom kluba i dva piva
Popularno
Share via
Copy link
Powered by Social Snap