Najnovija generacija umirovljenika će redefinirati kako izgleda treća dob

Josip Mihaljević
16. lipnja 2019.
Novosti
A- A+

Većina umirovljenika koja ovih dana odlazi u mirovinu pripadaju generaciji baby-boomera. Najmlađi pripadnici imaju oko 55, a najstariji oko 75 godina i oni će promijeniti način na koji gledamo na starost.

sretni umirovljenici

Foto: Ilustracija | Pixabay

Što je uopće treća dob? Prvi put se s njome u životu susrećemo dok smo još djeca, kada upoznajemo naše bake i djedove. To nam daje neku temeljnu ideju šta je uopće starost. Ali starost se kontinuirano mijenja, piše abcnews.go.com.

Kada bi se današnji umirovljenici sjetili svojih djedova i baka, vjerojatno bi pomislili da su oni “više stariji” nego što su oni danas.

Međutim, starost se s njima i promijenila. Najnoviji val umirovljenika (današnji, u prosjeku, 60-godišnjaci) će bitno promijeniti percepciju starosti. Sama činjenica što ste se pridružili ostatku svijeta i uhvatili korak s internetom je golemi napredak.

Današnji umirovljenici se žele distancirati od stereotipa koji su se u prošlosti vezali uz njihovu dobnu skupinu.

“Baby boomeri danas redefiniraju što je starenje i kako starost izgleda. Ljudi, posebice stariji ljudi, često govore da se osjećaju mlađima nego što jesu. A ljudi koji se tako osjećaju – žive dulje i zdravije”, kazala je Jennifer Ailshire, profesorica gerontologije na Sveučilištu u Južnoj Kaliforniji.

Sve je više umirovljenika koji rade stvari koje inače ne bi asocirali s umirovljenicima. Ne radi se samo o tomu što su preplavili Facebook, mlađi umirovljenici imaju i neobične hobije.

Putuju biciklima, prakticiraju jogu ili čak treniraju neke sportove s drugim veteranima.

“Osjećam se kao da imam 40 godina, da budem iskrena. Nisam ni malkice usporila od svojih vježbi koje sam krenula raditi s 40 godina”, ispričala je 60-godišnja buduća umirovljenica koja radi kao medicinska sestra.

Prije samo desetak godina, jedno istraživanje provedeno nad svim generacijama, kazalo je da srednja dob započinje s 30, a starost već s 50! Ta granica će, kako se navike umirovljenika i njihove aktivnosti budu mijenjale, penjati gore i gore.

I naravno da nitko od nas neće živjeti vječno, ali stereotipi o starim i staromodnim 60-godišnjacima polako odlaze u zaborav.

Najnovija generacija umirovljenika će redefinirati kako izgleda treća dob
Popularno
Share via
Copy link
Powered by Social Snap