Nacionalna mirovina ide dalje: Odbijen prijedlog da naknada iznosi 920, umjesto 800 kuna

Josip Mihaljević
23. travnja 2020.
Novosti
A- A+

Prijedlog zakona o nacionalnoj naknadi za starije osobe prošao je jednomjesečno javno savjetovanje, a u izvješću o savjetovanju Ministarstvo rada i mirovinskog sustava nije prihvatilo niti jedan prijedlog ni primjedbu od zainteresirane javnosti.

Osobe koje su stare i same materijalno su najugroženije Foto: Pixabay

Prijedlog zakona o nacionalnoj naknadi za starije osobe prošao je jednomjesečno javno savjetovanje, ali ništa od prijedloga i primjedbi nije prihvaćeno od strane Ministarstva rada i mirovinskog sustava, piše Sindikat umirovljenika. Ipak, nacionalna naknada poznatija kao “nacionalna mirovina” korak je bliže realizaciji – od 2021. godine trebala bi obuhvatiti do 20 tisuća osoba starijih od 65 godina, što će državni proračun koštati oko 132 milijuna kuna u prvoj godini primjene.

Na e-savjetovanju upućeno je malo manje od 30 komentara, a svi osim jednog su odbijeni, dok je jedan i to od Sindikata umirovljenika “primljen na znanje”.

“Danas je konačno svima jasno da nacionalna naknada za starije od 65 godina nije mirovina te da se neće isplaćivati iz mirovinskog fonda, već iz općeg dijela proračuna namijenjenog za socijalne potpore. S mirovinskim ju sustavom vezuje samo činjenica da su institucije socijalne skrbi potkapacitirane da bi mogle organizirati primjenu”, piše Sindikat umirovljenika.

Kao što smo i ranije objavili, taj posao pripast će Hrvatskom zavodu za mirovinsko osiguranje. Više o detaljima nacionalne naknade za starije možete pročitati OVDJE.

Odbijen prijedlog dostave poštom

jasna petrović

Predsjednica Sindikata umirovljenika objasnila zašto je nacionalna naknada za starije bolja od socijale

Sindikat umirovljenika i Pučka pravobraniteljica predložili su da se nacionalna naknada može dostavljati poštom, a ne isključivo preko banaka, ali je i taj prijedlog odbijen. Također, predložili su da se za nacionalnu naknadu može prijaviti netko tko ima sklopljen ugovor o dosmrtnom ili doživotnom uzdržavanju (takvi ugovori vas inače diskvalificiraju od primanja nacionalne naknade) u slučaju da su pokrenuli sudski postupak za poništenje takvog ugovora zbog neodgovarajuće skrbi za uzdržavanu osobu.

“Na snažan argument glede dostave naknade na kućna vrata, barem za one koji su sla­bije pokretni zbog narušenog zdravlja ili žive u prometno izoliranim područjima, predlagači zakona tvrde kako je isplata putem banke „tehnološki sigurniji način isplate od isplate u gotovom novcu”, a osim toga to bi bio dodatni trošak za državni proračun!?”, piše Sindikat umirovljenika.

Pučka pravobraniteljica je tražila da se iznos naknade poveća s 800 na 920 kuna i time izjednači sa socijalnom pomoći za samce, kao i da se usklađivanje vrši dva puta godišnje umjesto predviđenog jednog usklađivanja.

 

trash

HDZ i nacionalna mirovina: Obećavali 40 posto minimalne plaće, a daju 800 kuna