Na RTL-u rekli da prosječan umirovljenik ima 2.952 kune mirovine: Evo koliko zapravo prima

Josip Mihaljević
25. veljače 2021.
Novosti
A- A+

RTL televizija jučer je povodom mjesečnog izvješća HANFA-e objavila i malu analizu mirovina u Hrvatskoj. Iznose prosječnih mirovina su pritom malo uvećali, a mi smo iz statistike HZMO-a izvukli najnovije podatke koji otkrivaju da siromašnih umirovljenika ima puno više…

RTL televizija sinoć je objavila analizu stanja imovine četiri obavezna mirovinska fonda. Povod je nedavno objavljeno mjesečno izvješće HANFA-e koja je objavila presjek stanja u II. i III. stupu mirovinske štednje.

U drugom dijelu su analizirali primanja prosječnog hrvatskog umirovljenika, ali iskazani iznosi umirovljeničkih primanja su, blago rečeno, uvećali.

Uljepšali statistiku prosječne mirovine

Pozivajući se na podatke HZMO-a i Državnog zavoda za statistiku kažu kako prosječan umirovljenik u Hrvatskoj prima 2.952 kune mirovine.

Prosječna mirovina u lipnju 2.525 kuna, 650 tisuća umirovljenika ima manje!

Međutim, iz najnovijih podataka HZMO-a možemo vidjeti kako je prosječna mirovina u Hrvatskoj 2.566 kuna. Kada članovi Vlade komuniciraju iznos prosječne hrvatske mirovine, uvijek radije biraju prosječnu mirovinu bez međunarodnih ugovora što u prijevodu znači da se odnose na mirovine onih radnika koji su čitav radni staž odradili u Hrvatskoj. Međutim, i taj iznos je niži od onog kojeg je navela RTL televizija, radi se o 2.878 kuna.

Radnici koji su dio staža ostvarili u drugim državama i dalje su hrvatski umirovljenici i trebaju biti uključeni u statistiku kada se govori o prosječnoj mirovini.

U prilogu su mirovine stavili u kontekst s granicom siromaštva koja iznosi 2.710 kuna. Prema njima, prosječna mirovina je dvjestotinjak kuna veća od granice siromaštva, a prema podacima HZMO-a za oko 150 kuna niža.

Mirovine ispod i iznad praga siromaštva

Na RTL-u su zatim prikazali vizualizaciju piramide u koja pokazuje koliko je korisnika mirovine koji su ispod granice siromaštva, a koliko iznad.

Kažu da mirovinu do 1.500 kuna prima 120 tisuća hrvatskih umirovljenika. Iz službene statistike HZMO-a vrlo lako dolazimo do veće brojke.

Dakle, mirovinu do 1.500 kuna prema podacima HZMO-a prima 265.151 osoba, a ne 120 tisuća ljudi, iako ovdje treba dodati da određen dio njih ne živi u Hrvatskoj i da se vjerojatno radi o ljudima koji “glavni” dio svoje mirovine primaju iz mirovinskog sustava neke druge države.

Zatim su u drugu kategoriju smjestili sve mirovine između 1.500 i 3.000 kuna gdje se nalazi većina hrvatskih umirovljenika. Prema RTL-u, mirovinu između ta dva iznosa prima 487 tisuća ljudi.

Evo podataka HZMO-a:

  • od 1.500 do 2.000 kuna – 154.193 korisnika
  • od 2.000 do 2.500 kuna – 204.211 korisnika
  • od 2.500 do 3.000 kuna – 153.717 korisnika

Ukupno ih je, dakle 512.121, nešto više nego što je RTL objavio. Kako HZMO razrede umirovljeničkih primanja dijeli po razmacima od 500 kuna, nemoguće je reći koliko točno umirovljenika prima mirovinu ispod granice siromaštva od 2.710 kuna. Procjenjuje se da manje od 2.710 kuna prima više od 50 posto umirovljenika koji su u mirovinu otišli prema Zakonu o mirovinskom osiguranju.

rtl mirovine

Foto: RTL screenshot

Umanjili visinu najvećih povlaštenih mirovina

Isplaćeno 180.000 povlaštenih mirovina, najviša iznosi 10.200 kuna!

Inače, kada zbrojimo sve umirovljenike iz RTL-ove piramide dobijemo 919 tisuća umirovljenika, iako ih je u Hrvatskoj (bez vojske i branitelja) 1.147.410.

Na kraju analize su kazali kako u grupi s najvećim primanjima povlaštene mirovine sežu i preko 8.000 kuna. To je točno, no i dalje za oko 25 posto manje od javno dostupnih podataka o najvećim povlaštenim mirovinama u državi.

Trenutačno su rekorderi umirovljeni zastupnici u Hrvatskom saboru, članovi Vlade, suci Ustavnog suda i glavni državni revizor – njihova prosječna (!) mirovina iznosi 10.293 kune!

“U ovaj izračun inače nisu uključene vojne i braniteljske mirovine, no ukupna slika mirovinskog sustava ne izgleda ni malo dobro”, zaključuju na RTL-u.

Na RTL-u rekli da prosječan umirovljenik ima 2.952 kune mirovine: Evo koliko zapravo prima
Popularno
Share via
Copy link
Powered by Social Snap