MUP odsada može dostavljati vozačku dozvolu i putovnicu na kućnu adresu

Ana Kanazir
29. rujna 2022.
Novosti
A- A+

Predstavljena je mobilna aplikacija Certilia preko koje se može predati zahtjev za putovnicu i vozačku dozvolu, a može se i zatražiti dostava drugih dokumenata na kućnu adresu. Osim toga, ova aplikacija omogućava i pouzdano udaljeno potpisivanje dokumenata.

Ilustracija: Unsplash

Ministarstvo unutarnjih poslova i Agencija za komercijalnu djelatnost (AKD) predstavili su ovu mobilnu aplikaciju koja će olakšati proces izdavanja određenih dokumenata, a mogu se koristiti i više od 100 usluga na portalu e-Građani. Kako bi se instalirala aplikacija, potrebno je aktivirati eOsobnu i zatražiti mobilni identitet.

Primjerak osobne iskaznice
Jedna vrsta osobne iskaznice za osobe starije od 70 godina ima rok trajanja od 40 godina

Gdje aktivirati eOsobnu?

Kako bi građani mogli koristiti novu funkcionalnost, da preko uređaja podnose različite zahtjeve državnim institucijama ili sklapaju ugovore s poslovnim subjektima te koriste digitalne usluge jednim klikom, potrebno je aktivirati eOsobnu bez obzira imaju li novu ili staru osobnu iskaznicu, zatražiti mobilni identitet i instalirati te aktivirati aplikaciju Certilia. Oni koji posjeduju OI s čipom koju su aktivirali, također mogu aktivirati ovu mobilnu aplikaciju. Osobe koje nisu aktivirale osobnu iskaznicu s čipom trebaju samo zatražiti novi PIN u bilo kojoj policijskoj upravi.

Elektronička osobna iskaznica je prvi puta u Hrvatskoj uvedena 2015. godine, dok je druga generacija ove osobne iskaznice predstavljena 2. kolovoza 2021. godine, a za hrvatske građane s navršenih 70 godina se izdaje na rok od 40 godina. Više možete pročitati ovdje.

Ključan novitet odnosi se na povezanost nove eOsobne s mobilnom aplikacijom Certilia, rješenja razvijenog u AKD-u, koje omogućuje korištenje mobilnog digitalnog identiteta i pouzdano udaljeno potpisivanje dokumenata. Ovo potpisivanje ima jednaku pravnu snagu kao vlastoručni potpis.

Aktivacija eOsobne se može aktivirati i na mobilnim kioscima na lokacijama policijskih uprava Bjelovar, Čakovec, Pula, Karlovac, Koprivnica, Osijek, Rijeka, Sisak, Slavonski Brod, Split, Šibenik, Varaždin, Vinkovci, Zadar, Zagreb, PP Velika Gorica, na osječkom FERIT-u, kampusu i kampusu Algebre u Zagrebu. Projekt je financiran u sklopu inicijative NextGenerationEU.

Popularno
Copy link
Powered by Social Snap