Muke po samodoprinosu: Umirovljenici dobili povrat preplaćenog novca, a sad moraju vratiti triput više

Milan Dalmacija
27. ožujka 2023.
Novosti
A- A+

Umirovljenicima iz Vršca punih je 11 godina s mirovina uziman samodoprinos za izgradnju kanalizacije, unatoč zakonskim odredbama koje to zabranjuju. Nakon što su umirovljenici dobili drugostupanjsku presudu, Grad Vršac se obratio Ustavnom sudu koji je naložio da 3.000 osoba mora u roku od 15 dana vratiti tri puta veći iznos od onog koji im je vraćen kao obeštećenje.

Foto: Unsplash

Kako je vlast u Hrvatskoj godinama zakidala umirovljenike dodatnim zdravstvenim doprinosom, oduzimanjem 10 posto od povlaštenih mirovina iznad 3.500 kuna i drugim nametima iz davnih vremena, tako su i u susjedstvu bili domišljati s terećenjem mirovina.

Naime, gradske vlasti Vršca u Srbiji su nezakonito godinama umanjivali mirovine. Kao izgovor im je služio samodoprinos za izgradnju kanalizacije. No, stvar je u tome da samodoprinosi više nisu smjeli biti izdvajani iz mirovina od 2006. godine. Ipak, naplata je trajala do 2017., iako je inicijalni plan bio da se samodoprinosi uplaćuju do 2025. godine, piše portal Danas.rs.

Skandalozna odluka

Umirovljenici su tužili Grad, a prije četiri godine su i dobili presudu po kojoj su trebali dobiti natrag oko 50.000 dinara (426,26 eura) svaki. No, ovih dana je nakon ponovnog suđenja Grad Vršac dobio tužbu u svoju korist, pa umirovljenici vraćeni novac moraju opet uplatiti u gradsku blagajnu. Uz to, zaračunate su im i kamate pa u roku od 15 dana trebaju “izmisliti” u prosjeku 150.000 dinara (1.278,77 eura). Ovom je odlukom obuhvaćeno oko 3.000 umirovljenika.

Novčanice eura u rukama
U javnom savjetovanju: Vlada povukla prvi potez prema povratu dijela povlaštenih mirovina

Naime, nakon presude po kojoj su umirovljenici trebali dobiti obeštećenje, Grad Vršac podnio je ustavni tužbu. Ustavni sud je vratio proces na početak i time naložio da umirovljenici ponovno vrate već vraćeni novac. Sve je počelo 2013. godine kad se netko obratio Pokrajinskom zaštitniku građana (pravobranitelju op.a.) koji je naložio Fondu penzijskog i invalidskog osiguranja da prestane uzimati samodoprinos s mirovina. Kad su gradske vlasti primijetile da im nedostaje novac u blagajni, dobile su mišljenje pravobranitelja, no svejedno su do 2017. nastavile uzimati samodoprinose.

– Odluka Ustavnog suda je skandalozna. Upravo taj sud je odlučio da se neka posljedica primjene neustavnog, a općeg akta, ne može otkloniti ako oni ne odluče na koji način će to učiniti. Ako ne odluče o načinu, posljedice ne mogu biti otklonjene. To je njihov stav, rekao je odvjetnik umirovljenika Branislav Terzić.

I nasljednici na udaru

Iako su umirovljenici dobili prvostupanjsku i drugostupanjsku presudu, Grad Vršac se žalio Ustavnom sudu zbog povrede prava na pošteno suđenje. Ustavni sud je prihvatio njihove argumente i donio odluku na štetu umirovljenika. Stoga odvjetnik Terzić savjetuje umirovljenicima da se obrate Pravobraniteljstvu u Vršcu, gdje će im dopustiti da novac otplate u 30 mjeseci, a ne 15 dana kako stoji u presudi.

Ako to ne učine, upozorava on, Grad će ih ponovno tužiti, što znači nove sudske troškove, ali i aktivaciju zateznih kamata. Kako su počele stizati opomene pred tužbu i nasljednicima preminulih umirovljenika kojima je vraćen samodoprinos, odvjetnik Terzić najavljuje tužbu pred Europskim sudom za ljudska prava u Strasbourgu.

Popularno
Copy link
Powered by Social Snap