Novo istraživanje: Astma ne povećava rizike obolijevanja od koronavirusa

Jasmina Grgurić
4. ožujka 2021.
Zdravlje
A- A+

Iako se sve dosad astma smatrala rizičnim čimbenikom u slučaju obolijevanja od koronavirusa, poput visokog tlaka, bolesti srca, dijabetesa i pretilosti, novo znanstveno istraživanje pokazuje suprotno. Znanstvenici su potvrdili da astma neće dovesti do razvoja težih oblika bolesti i hospitalizacije, a tu su i još bolje vijesti za one s alergijskom astmom.

Foto: Rawpixel

Astma nije rizični čimbenik za hospitalizaciju ili teže obolijevanje od covida-19, a ljudi kod kojih je astma izazvana alergijama mogli biti zapravo imati manji rizik, pokazuje novo istraživanje predstavljeno na godišnjem virtualnom sastanku Američke akademije za alergiju, astmu i imunologiju, piše Reuters.

Istraživači na Sveučilištu Stanford priučavali su 5.596 pacijenata koji su bili pozitivni na Covid-19 od ožujka do rujna 2020. Njih 11 posto bilo je hospitalizirano, uključujući i sto pacijenata s astmom. Nakon što su razmotrili druga medicinska stanja pacijenata koja se povezuju s težim obolijevanjem od koronavirusa, među kojima su visoki tlak, bolesti srca, dijabetes i pretilost, “astma više nije bila rizični čimbenik za hospitalizaciju”, rekla je dr. Lauren Eggert.

umirovljenica
Čeka li nas pandemija slomljenih kukova?

“Među pacijentima koji su bili hospitalizirani, astma nije bila značajno povezana s težinom bolesti” –  kazala je Eggert.

Ono što je posebno zanimljivo jest da su znanstvenici također otkrili da je kod pacijenta s alergijskom astmom gotovo upola manja vjerojatnost da će ih trebati hospitalizirati u usporedbi s pacijentima s drugim vrstama astme.

Moguće objašnjenje, kaže dr. Eggert, je to da kod alergijske astme imunološki sustav smanjuje proizvodnju proteina ACE2 na staničnim površinama koje su glavna ulazna točka za koronavirus.

Novo istraživanje: Astma ne povećava rizike obolijevanja od koronavirusa
Share via
Copy link
Powered by Social Snap