Muke po Aladroviću: Mandac priznala ‘namještaljku’ s poslovima u HZMO-u, odali ga i njegovi suradnici

Milan Dalmacija
31. listopada 2022.
Novosti
A- A+

Iako je bivši ministar rada i mirovinskog sustava te ravnatelj HZMO-a Josip Aladrović negirao da je sredio dva zapošljavanja u HZMO-u, dokazi i iskazi rade protiv njega. Naime, istražitelji su pronašli inkriminirajuće SMS poruke u mobitelu Ane Mandac koja je sve organizirala, a djelatnici HZMO-a su potvrdili da je od njih tražio pitanja za testiranje pri spornim zapošljavanjima.

aladrović

Foto: Josip Aladrović | Youtube screenshot

USKOK je protekloga tjedna podigao optužnicu protiv trojice bivših ministara i jednog bivšeg potpredsjednika Vlade zbog malverzacija s potporama i zapošljavanjima. Među njima je i bivši ministar rada i mirovinskog sustava, Josip Aladrović koji negira da je kao ravnatelj Hrvatskog zavoda za mirovinsko osiguranje sredio dva zapošljavanja u toj instituciji.

Tužiteljstvo ga tereti da je nabavio pitanja za testiranje za prijam na radno mjesto Lidiji Sinković, kćeri Ivana Sinkovića, inače bliskog prijatelja bivšeg ministra gospodarstva i graditeljstva Darka Horvata koji je ovom optužnicom proglašen prvookrivljenim. Sinković je ravnatelj ispostave Hrvatskog zavoda za zdravstveno osiguranje u Čakovcu i član HDZ-a.

Aladrović je istu stvar navodno ponovio i pri zapošljavanju Petre Periše. Za nju je urgirao gradonačelnik Županje, Damir Juzbašić koji je tada radio u Ministarstvu gospodarstva te je preko Horvatove pomoćnice Ane Mandac (drugookrivljene po optužnici) i Aladrovića uspio nabaviti pitanja za testiranje. Telegram piše kako je Ana Mandac istražiteljima priznala da je od Aladrovića nabavila pitanja te ih proslijedila Sinković i Periši.

‘Dobar kućni odgoj’

U svojoj obrani, Aladrović je tvrdio da je Mandac komunicirao zbog “dobrog kućnog odgoja”. Pravda se da joj je uglavnom odgovarao s “Vidjet ćemo, “Riješit će se”, “Čut ćemo se”.

Josip Alardović
Procurile poruke, evo kako je Aladrović zapošljavao: "Ne brini, bit će riješeno"

– Tako sam suptilno odbijao one čija traženja nisu bila u skladu sa zakonom, objašnjavao je Aladrović istražiteljima, ali će na sudu morati pojasniti sadržaj poruka s mobitela.

Naime, istražitelji su u mobitelu Ane Mandac, između ostalog, pronašli i poruku od 14. prosinca 2018. u kojoj Lidija SInković obavještava da je testiranje 20. istog mjeseca. Tri dana poslije, netom prije ponoći, Mandac piše Aladroviću: “Znam da je skoro ponoć, ali nadam se da misliš na mene i da mi neke stvari trebaš dati sutra…”. On odgovara: “Naravno. Ne brini”.

Sljedećeg dana je Mandac porukom javila Lidiji Sinković da čeka materijale. Upitala je i Aladrovića kad će ih dobiti, na što joj je on poručio: “Sutra”. Tog dana, a riječ je o 19. prosincu, javio joj je da će “netko donijeti ono”. Istovremeno, iz evidencije ulazaka u zgradu Ministarstva gospodarstva, Lidija Sinković je tog dana imala sastanak s Anom Mandac.

‘Volio je biti upućen’

Sinković je najprije dobila posao na neodređeno u HZMO-u, a USKOK smatra da joj je Aladrović još jednom intervencijom sredio i posao na neodređeno. No, ubrzo je prešla u Ministarstvo gospodarstva, što je, vjeruju istražitelji, zapravo bio stvarni cilj, piše telegram.hr

Inače, Aladrovića ne terete samo poruke i iskaz Ane Mandac. Tijekom ranije istrage optužila ga je i tadašnja zaposlenica Odjela za ljudske potencijale pri Središnjem uredu HZMO-a, Grozdana Butković. Njoj je Aladrović dao zadatak koordiniranja testiranja.

– Pomoćnik ravnatelja Ivan Pavković, kao i sam ondašnji ravnatelj Aladrović tražili su me uvid u pitanja prije testiranja. Uglavnom su to tražili dan ranije. Pitanja sam im dala napisana na papiru”, svjedočila je Butković.

Spomenuti Pavković je, u svom iskazu, potvrdio da je od nje tražio pitanja za testiranje, ali i popis prijavljenih kandidata te ih predao Aladroviću, jer je on “kao ravnatelj volio u sve biti upućen”.

Popularno
Copy link
Powered by Social Snap