Mučna priča o ilegalnom domu u Čazmi: Za njih ti starci uopće nisu ljudi

Jasmina Grgurić
31. siječnja 2020.
Novosti
A- A+

Tko je sinoć gledao Provjereno Nove TV, nije ostao uskraćen za vrlo mučnu priču o još jednom ilegalnom domu. U ovom slučaju radi se o stanu u središtu Čazme u kojem se potajice, poput nekih nebitnih stvari, drže stare i nemoćne osobe. Susjedi su zgroženi, nitko im nije rekao da će se u stan do njihovog dovoditi ljudi, ne kako bi se o njima netko propisno skrbio i brinuo, nego kako bi prepušteni sami sebi čekali ono neizbježno. Zgroženi su jer se živa bića tretira kao vreće krumpira. U čitav slučaj upletena je jedna sutkinja, prijateljica vlasnice obiteljskog doma koja je, pogađate, kupila taj stan. Iz njega je njezin sin, koji također ima dom, potajice izvlačio nepokretnu osobu u invalidskim kolicima, no novinari su sve snimili.

Novinar Provjerenog Mato Barišić

Stan na drugom katu manje zgrade u središtu Čazme pretvorio se u ilegalni dom za starije i nemoćne osobe. Njega je sutkinja za prekršaje prodala vlasnici obiteljskog doma, čiji sin također ima obiteljski dom u istoj ulici. Kako se biznis očito proširio, u taj su stan ilegalno smjestili stare i nemoćne osobe. Istovremeno, svi oni tvrde kako u tom stanu nitko ne živi. Ipak, susjedi svjedoče potpuno drugačije. Ekipa Provjerenog snimila je i sina vlasnice kako potajice iz stana izvlači muškarca u invalidskim kolicima.

Susjedi su posvjedočili o slučaju kada je u tom stanu preminuo muškarac, navodno sutkinjin otac kojeg je ostavila na brigu novoj vlasnici stana. Ležao je prebačen preko kreveta, s otkopčanom pelenom, dok je stariji par ležao u bračnom krevetu pokraj. Da je u stanu bilo više starijih osoba, potvrđuje i medicinski tehničar s hitne koji je došao po pozivu jednog štićenika.

Okolni stanari boje se da se i ovdje ne bi dogodila slična nesreća koja je zahvatila ilegalni objekt obiteljskog doma u Andraševcu, gdje je u požaru izgorjelo šestero osoba koje nisu bile pod nadzorom.

Otkriven još jedan ilegalni dom: Starce strpali u stan bez adekvatne skrbi!

Glavno pitanje jest tko i koliko brine o ljudima smještenima u stanu u Čazmi. Tko ih dvori, presvlači, hrani, koliko često, jesu li gladni, žedni, u bolovima? Jedno je sigurno, oni vrijeme po cijele dane provode bespomoćni u krevetu, u stanu u koji su smješteni ilegalno, iako plaćaju dom. No, on se nalazi na drugoj, kilometar udaljenoj legalnoj lokaciji na kojoj očito nema dovoljno mjesta.

O svemu je obaviješteno Ministarstvo, policija, inspekcije, no na spornoj adresi nitko ne otvara. Ipak, u stanu se čuje kašljanje muškarca, dok drugi dan pred zgradom novinari susreću odvjetnika sutkinje koja je prodala stan. On kaže da u stanu nema nikoga, ali snimke izvlačenja nepokretne osobe pokazuju drugačije. Do toga je pak došlo zbog najave inspekcije nakon što su snimke pokazane Centru za socijalnu skrb.

Prilog Nove TV možete pogledati na ovom linku.

 

Mučna priča o ilegalnom domu u Čazmi: Za njih ti starci uopće nisu ljudi
Popularno
Share via
Copy link
Powered by Social Snap