Mrsić: “Bernardić, kao ni Pavić, nema hrabrosti dati prijedlog o povlaštenim mirovinama”

Jasmina Grgurić Zanze
8. travnja 2019.
Novosti
A- A+

Bivši SDP-ovac i ministar rada i mirovinskog sustava u Vladi Zorana Milanovića, danas predsjednik nove stranke Demokrata, Mirando Mrsić, komentirao je izjavu svog nekadašnjeg stranačkog šefa Davora Bernardića koji je gostujući u Nedjeljom u dva rekao da je pogriješio što je glasovao za Mrsićevu mirovinsku reformu 2013. godine.

mirando mrsić

Foto: Mirando Mrsić | YouTube screenshot

Mirando Mrsić kazuje kako Davor Bernardić 2013. godine nije imao ni riječi primjedbe na sam tekst Zakona o mirovinskom osiguranju niti je na sastancima Kluba zauzeo bilo kakvu rezervu pa ga čudi što sada kaže da je bila greška što je tada glasovao za mirovinsku reformu. Dodao je i da nije točno da su tada slijepo slušali Bruxelles, piše Televizija N1.

Pavić ne želi uzbuniti branitelje i njihove udruge

“Europska komisija je zahtijevala odlazak u mirovinu sa 67 godina već 2020., oštru penalizaciju i čak ukidanje mogućnosti prijevremenog umirovljenja te se žestoko protivila odlasku u mirovinu sa 60 godina i 41 godinom staža. Na to nismo pristali nego smo sa socijalnim partnerima, sindikatima i poslodavcima, postigli dogovor oko prijevremenog umirovljenja i dobi za odlazak u mirovinu te uspostavljanja novog sustava profesionalnih mirovina” – pojasnio je Mirando Mrsić.

Bernardić: "Umirovljenici slabo jedu, nemaju novca, kupuju po dvije jabuke..."

Tako je dogovoreno da se u mirovinu ide sa 67 godina 2038. godine vodeći brigu o starenju stanovništva, produljenju životnog vijeka, kao i broju zdravih godina života nakon umirovljenja. Naravno da svi ne mogu raditi do 67. godine, dodao je, te se zbog toga trebao donijeti Zakon o profesionalnoj mirovini i urediti sustav profesionalne rehabilitacije.

“Po tom prijedlogu, oni koji ne mogu raditi do 67., imali bi mogućnost prekvalifikacije na trošak države ili dobivanja profesionalne mirovine koja bi bila na razini starosne mirovine te bi imali mogućnost raditi uz mirovinu ako žele. Takvu izbalansiranu mirovinsku reformu ministar Pavić je odbacio i donio novi Zakon o mirovinskom osiguranju 2019. koji potpuno slijedi zahtjeve Europske komisije iz 2013. osim zahtjeva da izjednači radničke i braniteljske mirovine. Naravno jer ne želi uzbuniti branitelje i braniteljske udruge” – izjavio je Mrsić. 

Ni Bernardić nema hrabrosti

Pavićev Zakon naziva “potpunim diktatom Europske komisije kojim se ministar Pavić želi dodvoriti kako bi osigurao fotelju sebi i premijeru u Bruxellesu“. Mrsić ukazuje da se aktualni ministar danas hvali s mogućnošću odlaska u mirovinu sa 60 godina i 41 godinom staža, dodajući  koje je inicijalno htio to ukinuti pa se predomislio i “sada se hvali s tim iako je to doneseno 2013. godine”.

“Žao mi je da Davor Bernardić nije imao više interesa za tu temu i da nije dao ni jedan komentar. Žao mi je što nije više vremena provodio u Sabornici i na odborima, pa bi imao priliku saznati više o tome to smo napravili. Žalosno je da nakon svega, i nakon izjave predsjednika SDP-a da mu je žao zbog zakona iz 2013., SDP još uvijek nema odgovor kako izjednačiti radničke i braniteljske mirovine ili nema hrabrosti to predložiti kao ni ministar Pavić” zaključio je Mirand Mrsić.

Mrsić: “Bernardić, kao ni Pavić, nema hrabrosti dati prijedlog o povlaštenim mirovinama”
Popularno
Share via
Copy link
Powered by Social Snap