Možemo li pijenjem čaja i kave nadoknaditi unos vode?

Jasmina Grgurić Zanze
25. lipnja 2021.
Novosti
A- A+

Jedna od vječnih dilema kada je o dovoljnom unosu tekućine u organizam riječ jest računa li se samo voda, ili to mogu biti i kava i čaj. Naime, pitanje leži u činjenici da oba napitka uglavnom sadrže kofein i tein koji djeluju kao diuretici. No, stručnjaci su ipak ponudili odgovor.

Foto: Rawpixel

Urologinja dr. Vannita Simma-Chiang kaže da je zbog kofeina kava prirodni diuretik i stimulans mjehura, a čaj ima sličan efekt. Ipak, diuretički učinci su blagi, a istraživanja pokazuju da kava i čaj, usprkos uobičajenim zabludama, zapravo ne dehidriraju naš organizam kada se konzumiraju umjereno.

Šalica kave ili čaja nije hidratantna kao čaša obične vode, ali može se računati u dnevni unos tekućine. No, u kojim omjerima?

“Budući da djeluje kao diuretik, kavu bih računala otprilike kao upola manje hidratacije, koliko zapravo jest. Na primjer, jedna šalica kave računa se kao pola šalice vode” – objasnila je dr. Catherine Waldrop za Mind Body Green.

Kako čaj sadrži znatno manje kofeina od kave, jedna šalica čaja s kofeinom računa se kao tri četvrtine čaše vode. Biljni i voćni čajevi, međutim, ne sadrže kofein pa bi po njenim mjerilima bili jednaki punoj šalici vode.

Trebamo li stvarno piti osam čaša vode svaki dan?

Riječ je o općim smjernicama za unos tekućine, jer se navedene brojke ipak ne temelje na znanstvenim istraživanjima. Pritom valja voditi računa da po nekoliko šalica kave i čaja na dan mogu dovesti do dehidracije, čiji su pokazatelji suhe i ispucale usne, tamna mokraća i nedovoljna potreba za mokrenjem.

Čaj i kava nikako ne mogu zamijeniti vodu, ali se ipak u određenim omjerima računaju u unos tekućine, jer će naše tijelo iz ovih napitaka apsorbirati tekućinu i tako doprinijeti hidrataciji. Pritom je važno i pijemo li crnu kavu ili bijelu kavu koja je pogodnija za hidrataciju.

A što je s mlijekom?

Pojedine studije dokazale su da mlijeko potiče rehidrataciju nakon vježbanja, čak i uspješnije od nekih sportskih napitaka. Mliječne i ostale napitke važno je piti nezaslađene, jer slatka pića mogu dovesti do dehidracije brže od nezaslađenih pića.

Možemo li pijenjem čaja i kave nadoknaditi unos vode?
Popularno
Share via
Copy link
Powered by Social Snap