Moljci vam neće predstavljati problem uz ovu biljku: Miris lista jednog grma eleminirat će ih iz doma

Luka Kalac
18. svibnja 2024.
Novosti
A- A+

Prisutnost moljaca se lako može utvrditi, neovisno je li riječ o moljcima koji se mogu pronaći u ormarima s odjećom ili kuhinjskim elementima. Moljci koje pronađete u ormarima izbjegavaju svjetlost i ostavljaju male rupe na odjeći, dok moljci u kuhinjama i ostavama iza sebe ostavljaju sjajni pepeljasti trag, a nerijetko i ličinke. U borbi protiv moljaca vam može pomoći list lovora, a vrlo jednostavno možete napraviti i prirodni sprej protiv moljaca.

Moljac na sivoj pozadini.

Moljac | Foto: Unsplash / Rúben Marques

Ako u svom domu imate moljce, znate da ih najčešće možete naći u ormarima s odjećom i unutar kuhinjskih elemenata. Upravo zbog toga preporučuje se da otvorenu hranu sklonite iz kuhinjskih ormarića jer moljci bez problema uđu u nju i polažu svoje ličinke. S druge strane, moljci preferiraju tamu i upravo zbog toga, kada vam uđu u dom, svoje utočište nalaze na mjestima poput ormara, podruma i tavana. Ukratko, ako na svojoj odjeći redovno pronalazite novonastale rupe ili u kuhinjskim elementima nailazite na sjajne pepeljaste tragove, velika je vjerojatno da ćete se morati suočiti s problemom koji muči mnoge, a to je uklanjanje moljaca.

Ako ste pronašli kojeg moljca u kuhinji, znajte da bi vam bilo najpametnije skladištiti svoju hranu u staklenim posudama s poklopcem. Isto tako, potrebno je znati da moljci nikako ne podnose miris citrusa, lavande i cedra, kao ni miris ulja limunske trave. Kap eteričnog ulja citrusa, lavande ili cedra na vati položena u ormar, bit će dovoljna da moljce eliminirate iz kuhinjskih ormarića.

Napravite efikasnu zamku za moljce

Ako želite učinkovitu zamku za moljce, sve što vam treba je komad drveta i konca. Od ta dva predmeta trebali biste napraviti privjesak, a potom na drvo nakapati nekoliko kapi ulja. Taj privjesak, odnosno zamku za moljce, biste trebali objesiti na vješalice u ormaru s odjećom ili ih zakačiti u kuhinjski element.

moljac
Donosimo 5 jednostavnih trikova kako se riješiti moljaca

Ako ne želite po svom domu špricati kupovni sprej za moljce, možete napraviti svoj, koji je u potpunosti prirodan. Velika je vjerojatnost da sve potrebne sastojke već imate u svojoj kući ili stanu. Za izradu spreja protiv moljaca, trebat će vam žlica alkohola, 30 kapi eteričnog ulja lavande i jedan decilitar destilirane vode.

Sastojke biste trebali pomiješati navedenim redoslijedom u boci koju je potrebno protresti prije korištenja. Nakon što ste izradili sprej, očistite površine polica i ormara i na njih nanesite prirodni sprej protiv moljaca.

Moljce odbija miris lovora

Jedna od mnogima omiljenih začina u svakoj kuhinji je lovor koji se redovno koristi u pripremi zimnice, povrtnih juha ili mesnih i ribljih jela. Ipak, njegova namjena je daleko šira i nadilazi pojmove kulinarstva. U ovom slučaju, lovor može biti izvrstan odabir biljke koja će uspješno odbiti moljce iz vašeg doma. Intenzivan miris ove aromatične biljke smetat će moljcima, ako su se nastanili u vašem domu. Cijelom problemu možete stati na kraj, ako u ormar okačite prozračnu vrećicu ili ako položite čak cijele listove na policu, piše krstarica.com.

Podsjećamo kako moljce, osim određenih mirisa, tjeraju pojedini trikovi, a zamka na koju rijetki moljci ne nasjednu je ona s ljepljivom trakom. Unatoč svim navedenim načinima kako ih se riješiti, možete probati i s pet jednostavnih trikova koji će otjerati ove sivo-smeđe kukce. Neki od načina uključuju mirise, ljepljivu traku, dobro očišćene ormare, upotrebu octa i pažljivo odlaganje odjeće. Više o tome možete pročitati ovdje.

Popularno
Copy link
Powered by Social Snap