Donosimo 5 jednostanih trikova kako se riješiti moljaca

Ana Kanazir
17. siječnja 2023.
Zdravlje
A- A+

Moljci su mali sivo-smeđi kukci koji se često nalaze u ormarima s odjećom, a mogu se nalaziti i u kuhinji, u kutijama s namirnicama ili u kuhinjskom elementu. Vrlo su dosadni jer ih je teško uništiti, a kod nekih ljudi mogu izazvati i alergijske reakcije. Jednostavan pokazatelj da imate moljce su rupice na odjeći ili pak smeđi, sjajni pepelasti tragovi u kuhinjskim elementima. Ipak, nekima najveći problem predstavlja njihovo uklanjanje. Donosimo pet jednostavnih načina kako ćete ih se riješiti jednom zauvijek.

moljac

Moljac | foto: Pexels, Paula Anne

Moljce mogu otjerati određeni mirisi, ljepljive trake ili neki trikovi zbog kojih će ovi kukci zauvijek nestati iz vaših ormara. Također, važno je pažnju obratiti i na samu odjeću i način njezinog spremanja.

Donosimo šest jednostavnih načina kako se možete riješiti moljaca:

1.Mirisi
Određeni mirisi će biti jako odbojni moljcima, a ovdje se u prvom redu radi o mirisu cedra. Jednako tako, dobro je poznato da se u ormare mogu staviti vrećice sa sušenim biljem, kao što je lavanda, a otjerat će ih i ružmarin, lovorov list, klinčić ili majčina dušica.

2.Ljepljiva traka
Drugi trik je ljepljiva traka koja se može staviti u ormar ili u kuhinjski ormarić, a na kojoj će se nalaziti miris koji će privući moljce koji će se onda zalijepili na traku.

3.Dobro očistite ormare
Moljci vole prašinu i prljavštinu pa pazite da vam je uvijek sve čisto, usisano i bez prašine. Osim toga, uvijek kada ormar pripremate za novu sezonu operite odjeću koja je dugo stajala u vrećama ili bila spremljena na dnu ormara ili ispod kreveta.

ocat
Koristite ocat pri pranju rublja? Evo devet razloga zašto biste trebali

4.Koristite ocat
Mjesta gdje ste pronašli ličinke moljaca poprskajte alkoholnim octom pomiješanog s vodom. Osim u ovom slučaju, alkoholni ocat će pomoći i za uklanjanje kamenca s glave tuša, o čemu smo pisali ovdje. Osim toga, možete isprobati ocat i za pranje rublja, a posebno će dobar biti za pranje ručnika, o čemu više možete vidjeti ovdje.

5.Pažljivo odlaganje odjeće
Odjeću koju ne nosite bi najbolje bilo staviti u vakuumske vrećice, a ormar bi trebao biti uvijek suh, bez vlage, ali i s dobrom ventilacijom.

Jednom kada primijetite moljce, najbolje je odmah reagirati. Odmah probajte iskorijeniti ove kukce, kako ne bi došlo do njihovog širenja i daljnjeg uništavanja.

Popularno
Share via
Copy link
Powered by Social Snap