‘Moja dugina obitelj kod bake i djeda’ je slikovnica o djeci s istospolnim roditeljima koja uči o toleranciji

Ana Kanazir
6. lipnja 2023.
Novosti
A- A+

Udruga Dugine obitelji je do sada napravila dvije slikovnice ‘Moja dugina obitelj’, a trenutno prikupljaju sredstva i za treću slikovnicu iz istog serijala u kojoj djeca istospolnih roditelja posjećuju baku i djeda. Cilj ovih slikovnica je jačanje integracije djece koje imaju istospolne roditelje i podržavanje različitosti te promicanja prihvaćanja LGBTIQ roditelja.

slikovnica moja dugina obitelj

slikovnica moja dugina obitelj | Foto: Press

Slikovnice će biti besplatne, ali se putem Crowdfundinga sakuplja novac za distribuciju i tisak, a iz Udruge žele prikupiti oko 3.000 eura putem ovih donacija. Ove slikovnice na jednostavan i zanimljiv način podižu svijest o različitosti i prihvaćanju. Slikovnicu je ilustrirao akademski slikar Ivan Oštarčević.

Baka s unukom kojoj pokazuje nešto u knjizi, dok je u gornjem lijevom kutu fotografija psihologa Bojana Klapčića
Psiholog o čuvanju unučadi: 'Kaže se da roditelji svoju djecu vole, a bake i djedovi obožavaju, ali...'

‘Različitosti postoje, ali postoje i sličnosti u našim obiteljima’

‘Moja dugina obitelj kod bake i djeda’ je slikovnica koja prati avanture Ane koja sa svojih dva tate posjećuje baku i djeda koji žive u planinama, dok Roko sa svoje dvije mame posjećuje djeda koji radi na svjetioniku na otoku.

Sve slikovnice do sada su pobudile velik interes javnosti, a u svima se obrađuju razne životne teme vezane uz djecu, njihovo odrastanje, ali i obitelj kao što su putovanja, boravak u prirodi, strahovi, nova prijateljstva, prve simpatije.

– Zadnjih mjeseci svjedočimo rastu homofobije i transfobije u društvu, kroz govor mržnje na društvenim mrežama ili komentare na društvena događanja poput slučaja posvojitelja u Zambiji. Vidimo da se u proteklih par godina nažalost povećao i broj slučajeva fizičkog nasilja nad LGBTIQ osobama u Hrvatskoj, i sve to ima vrlo loše posljedice za mentalno zdravlje LGBTIQ osoba, pogotovo LGBTIQ mladih koji nemaju podršku unutar svojih obitelji ili u školama. Baš zbog toga nam trebaju slikovnice poput naših; kako bi i odrasli i djeca vidjeli da različitosti postoje, ali postoje i sličnosti u našim obiteljima i našim životima, rekao je predsjednik Udruge Dugine obitelji, Daniel Martinović.

Slikovnice će djecu naučiti važnim stvarima

Dodao je kako djeca formiraju slike i ideje o svijetu od rane dobi, na temelju onoga što vide oko sebe i da ih je upravo zato potrebno naučiti razumijevanju i prihvaćanju drugačijih od njih.

– Ako ih (djecu) učimo stereotipima i netoleranciji, ona će izrasti u odrasle netolerantne ljude koji te stereotipe potvrđuju. Kroz naše slikovnice želimo poručiti ono što smatramo da je i dalje prijeko potrebno svima nama danas, a to je više razumijevanja i prihvaćanja prema onima koje smatramo drugačijima, a oni zapravo i nisu baš toliko drugačiji kako se to obično prikazuje, objasnio je Martinović.

Crowdfunding kampanja za podršku novoj slikovnici bit će aktivna do kraja lipnja, a više informacija o njoj može se pronaći na platformi Ulule i putem internet stranice i društvenih mreža Duginih obitelji.

Popularno
Copy link
Powered by Social Snap