“Mogu li danas ostvariti obiteljsku mirovinu, a kada steknem uvjete, prijeći u starosnu?”

Josip Mihaljević
29. kolovoza 2021.
Novosti
A- A+

Čitateljica koja je htjela ostatit anonimna obratila nam se s pitanjem može li se i kako u Hrvatskoj prijeći iz obiteljske mirovine u starosnu mirovinu. Uvjeti za obiteljsku mirovinu su manje strogi nego za starosnu mirovinu, a ženama s nešto većim stažem bi se ovakav potez itekako mogao isplatiti u budućnosti.

umirovljenica

Foto: Unsplash

Odgovor na pitanje iz naslova – ne samo da možete, nego će to u sljedećim godinama biti sve isplativiji i isplativiji potez. Samo, najviše će iz njega moći izvući žene koje imaju podosta radnog staža.

Može li se iz obiteljske u starosnu?

U Hrvatskoj se obiteljska mirovina može konzumirati već s 50 godina života, što je značajno povoljniji uvjet od starosnih i prijevremenih starosnih mirovina. Nama se javila jedna umirovljenica koja je bliže dobi od 60 godina, ali zato ima preko 37 godina staža. Nju zanima može li danas aktivirati obiteljsku mirovinu, a onda jednom kada skupi potrebne godine staža za starosnu mirovinu prijeći u nju. Odgovor je da.

Što bi se dogodilo našoj umirovljenici da u starosnu mirovinu ode danas? Kao prvo, nedostaju joj godine života da ode u starosnu mirovinu pa bi morala ići u prijevremenu starosnu mirovinu. To bi za sobom povuklo i doživotnu penalizaciju mirovine zbog prijevremenog umirovljenja pa naša čitateljica razmišlja da u ovom trenutku aktivira obiteljsku mirovinu, a onda kada ispuni potrebne godine života – prijeđe u svoju starosnu.

Članak 98. Zakona o mirovinskom osiguranju propisuje što se događa kada korisnik mirovine stekne pravo na dvije ili više mirovina u obveznom mirovinskom osiguranju na temelju generacijske solidarnosti. U datom trenutku može koristiti samo jednu mirovinu i to onu prema vlastitom izboru. 

Idealni scenarij

Novi model obiteljskih mirovina: Uz vlastitu i 50 posto supružnikove!

Nažalost, Hrvatski zavod za mirovinsko osiguranje nema podatke o tomu koliko korisnika obiteljske mirovine naknadno ostvaruje pravo na starosnu mirovinu. No, to bi u budućnosti, pogotovo za žene kojima se a) ne isplati ići u penaliziranu prijevremenu mirovinu, i b) imaju podosta staža, mogla biti dobitna kombinacija.

Period korištenja obiteljske mirovine bi zapravo bio samo prijelazno razdoblje dok ne steknete uvjete za vlastitu starosnu mirovinu. Također, kroz nekoliko godina očekuje se i velika reforma obiteljskih mirovina u Hrvatskoj koja ide u smjeru toga da preživjeli bračni partner ima pravo na dio mirovine preminulog partnera.

U idealnom slučaju za našu čitateljicu, ona bi nakon nekoliko godina korištenja obiteljske mirovine mogla odabrati vlastitu starosnu mirovinu bez penalizacije i nakon toga DODATNO primati dio mirovine preminulog bračnog partnera.

Nitko nema kristalnu kuglu i ne zna se kakav će biti model obiteljskih mirovina

Naravno, nitko u planiranju stvari od životne važnosti, a mirovina to svakako je, ne bi trebao računati na idealan scenarij. Ništa se konkretno o reformi obiteljskih mirovina još ne zna pa ne bi bilo mudro računati na najbolji mogući ishod.

Najnovije iz te domene je ovotjedna izjava HSU-ovog Silvana Hrelje koji je ponovio da njihov zakonski prijedlog, koji bi trebao biti polazišna točka pregovora s Vladom, nalaže da preživjeli korisnik obiteljske mirovine ima pravo na 50 posto iznosa mirovine preminulog partnera. No, to je zasigurno najoptimističniji mogući ishod, a umirovljenici mogu očekivati mnoštvo kriterija koji će taj postotak spuštati na neke okvire koji su prihvatljiviji za državne financije.

Kako promijeniti mirovinu?

Ako ste u sličnoj situaciji i mislite da bi vam se prebacivanje iz jedne mirovine u drugu moglo isplatiti, evo kako se to radi. Kako su nam ljubazno objasnili iz HZMO-a, proces je poprilično sličan kao i kod prvotnog umirovljenja.

Sve što trebate napraviti jest podnijeti zahtjev putem Tiskanice ‘Zahtjev za priznanje prava na starosnu mirovinu / prijevremenu starosnu mirovinu / starosnu mirovinu za dugogodišnjeg osiguranika / prijevremenu starosnu mirovinu zbog stečaja poslodavca’, putem sustava e-Građani ili osobno u područnom uredu/službi HZMO-a prema mjestu prebivališta.

Naravno, morate dobro pripaziti da ispunjavate baš svim uvjetima “nove” vrste mirovine na koju aplicirate.

“Mogu li danas ostvariti obiteljsku mirovinu, a kada steknem uvjete, prijeći u starosnu?”
Popularno
Share via
Copy link
Powered by Social Snap