Mogao bi se iznenaditi: Piletić očekuje usklađivanje mirovina “do pet posto”

Josip Mihaljević
30. lipnja 2022.
Novosti
A- A+

Ministar rada Marin Piletić gostovao je u Dnevniku Nove TV gdje je najavio rekordno usklađivanje mirovina za kojeg kaže da bi moglo ići “do pet posto”. Ministar bi se mogao iznenaditi jer trenutačni podaci pokazuju da će usklađivanje iznositi oko šest posto, možda i više, a priprema se i velika investicija u kapacitete domova za starije diljem Hrvatske.

piletic

Foto: Ministar rada Marin Piletić | Mirovina.hr

Ministar rada Marin Piletić jučerašnji radni dan gotovo je u potpunosti posvetio mirovinskim pitanjima. Tijekom dana sudjelovao je na konferenciji Raiffeisen mirovinskog osiguravajućeg društva povodom 20 godina poslovanja, a u večernjim satima gostovao je u Dnevniku Nove TV gdje je govorio o nadolazećem usklađivanju mirovina, rastu cijena smještaja u domovima za starije i stanju na tržištu rada.

Ustvrdio je kako Hrvatska u ovom trenutku bilježi najveću zaposlenost od samostalnosti, ali se s druge strane suočavamo s manjkom radne snage:

“Hrvatska nikad nije imala više zaposlenih ljudi prema podacima HZMO-a. To je dobra stvar. Mi iz situacije otprije nekoliko godina s prevelikom nezaposlenosti imamo nikad manju nezaposlenost i manjka nam radne snage. To su dobri pokazatelji za hrvatsko gospodarstvo. Mi smo tu omogućili čitav niz alata da poslodavci dođu do radne snage”, kazao je Piletić.

Kazao je kako smo prošle godine imali 82 tisuće zaposlenih stranaca u državi, a ove godine već ih imamo 52 tisuće.

U rujnu očekuje usklađivanje mirovina “do pet posto”

Evo koliko će iznositi usklađivanje mirovina u rujnu!

U rujnu umirovljenicima na račune sjedaju usklađene mirovine, a usklađivanje će po svemu sudeći biti rekordno. Dosadašnji rekord drži prva polovica 2008. godine kada su mirovine rasle 4,05 posto.

“Čekamo zadnje podatke Državnog zavoda za statistiku, to će biti najveće usklađivanje otkako ovaj model postoji. Očekujemo da bi moglo biti pest posto povećanje, odnosno usklađivanje svih mirovina”, kazao je Piletić.

Ministar bi tako sredinom kolovoza, kada stignu i posljednji potrebni podaci Državnog zavoda za statistiku, mogao ostati iznenađen. Kako sada stvari stoje, usklađivanje bi trebalo biti okruglih 6 posto, no moguće je da bude i veće (ali i manje) od tog postotka. U svakom slučaju, trebalo bi se dogoditi nešto stvarno čudno da bude ispod 5 posto.

Najavio 800 novih smještajnih jedinica u domovima za starije

dom za starije varaždin
Dom za starije u pet mjeseci digao cijenu jednokrevetne sobe za 32 posto!

Državni domovi za starije u ovoj godini drastično poskupljuju svoju uslugu jer im stižu od 300-600 posto skuplji računi za energente. Upitan o tim poskupljenjima, ali i općem stanju domova za starije, ministar najavljuje investicije od 370 milijuna kuna:

“Mi ćemo u pregovorima sa županima koji su osnivači domovima i sa stanjem u proračunu reagirati. Problem je nedostatak kapaciteta u svim domovima u Hrvatskoj, očekujemo u kolovozu raspisivanje natječaja gdje želimo 370 milijuna kuna upotrijebiti za 800 novih smještajnih jedinica u Hrvatskoj”, zaključio je Piletić.

Popularno
Copy link
Powered by Social Snap