Virusi napadaju računala i mobitele: Evo kako se od njih zaštititi

Matej Markovinović
8. svibnja 2022.
Novosti
A- A+

Računalni virusi nisu rijetka pojava u svijetu računala, a iako znaju biti bezopasni, nekad vam baš mogu zakomplicirati život. Iz tog ćemo vam razloga na jednostavan način objasniti što su uopće računalni virusi i kako se od njih možete zaštititi.

Foto: Unsplash

Prema tehničkoj definiciji, računalni virus je vrsta zlonamjernog računalnog programa napravljenog da promijeni način rada računala. Jednostavnije rečeno, riječ je o svojevrsnoj “digitalnoj koroni”, koja pogađa računalo, nanosi mu štetu te ima mogućnost proširiti se i na druga računala. Upravo se zato i zove “virus”.

Računalni se virusi ne mogu raširiti ili preuzeti na računalo bez da otvorite zaraženi dokument, poruku ili neki program. Jednom kada se vaše računalo zarazi, ono ne mora odmah pokazati simptome “bolesti”, pa korisnik često može biti u nedoumici.

Prije nego što vam kažemo koji su simptomi zaraze računalnim virusom, valja napomenuti da se virusi značajno razlikuju, pa neki mogu biti gotovo bezopasni, dok vam neki mogu “pokrasti” sve zaporke i osobne podatke.

Simptomi zaraze računalnim virusom

 • Učestale reklame ili “skočni prozori”
 • Promjene na zaslonu vašeg računala
 • Izrazito sporo računalo
 • Automatska instalacija vama nepoznatih programa
 • Učestalo “zamrzavanje” programa
 • Spamanje (dobivate ili bez vašeg znanja šaljete neobične mailove ili poruke)
 • Općenito neobične aktivnosti na računalu (promjene lozinke, pozadinske slike, brisanje datoteka…)

Načini zaštite od računalnih virusa

Kao što smo već naveli, računalni se virusi ne mogu instalirati na računalo bez da korisnik sam otvori neki sumnjivi dokument, internetsku stranicu ili neki zaraženi program. Dakle, prvo i osnovno je da pripazite koje stranice posjećujete i što radite na internetu.

Ako se želite dodatno zaštititi, postoje raznorazni antivirusni programi koji služe kao svojevrstan “štit”. Oni, naime, detektiraju viruse na rašem računalu te ih automatski uklone. Neki od poznatijih antivirusnih programa su – Bitdefender Antivirus, Norton, McAffe, Malwarebytes, ESET i Webroot.

Također, preporučuje se i da pripazite na neobične mailove ili poruke koje vam znaju “zalutati” u poštanski sandučić, jer nerijetko znaju sadržavati nepoznate poveznice s računalnim virusima, prenosi Norton.

Što je s mobitelima?

Mobiteli nisu toliko izloženi napadima virusa kao što su to računala. Međutim, pri surfanju internetom, na mobitelu se zna pojaviti reklama koja vas na neki način uvjerava da je vaš uređaj zaražen virusom. To, naravno, nije istina. Tako vas samo žele navesti da preuzmete neku određenu aplikaciju ili da posjetite neku stranicu. Slična se stvar pojavljuje i ako “nasjednete” na neku od lažnih nagradnih igri. Također, pojedine vas stranice znaju upitati želite li dopustiti skočne prozore u kojima se najčešće nalaze takve reklame, pa je iz očitih razloga preporučljivo da to odbijete.

S druge strane, ako ipak slučajno preuzmete neku “zloćudnu” aplikaciju klikom na takve vrste reklama, uvijek je možete izbrisati ili jednostavno instalirati neki od antivirusnih programa koji postoje i na mobitelima. U nastavku donosimo načine zaštite od virusa na mobitelu.

Načini zaštite od virusa na mobitelu

 • Izbjegavajte preuzimanje aplikacija izvan Google Play Storea ili Apple App Storea
 • Pripazite kakva dopuštenja dajete na internetskim stranicama
 • Nemojte ignorirati sigurnosna ažuriranja na vašem mobitelu
 • Instalirajte antivirusnu aplikaciju (Kaspersky, Norton, Bitdefender, Avast i drugi)

 

 

Virusi napadaju računala i mobitele: Evo kako se od njih zaštititi
Popularno
Share via
Copy link
Powered by Social Snap