Mladići se popeli na zgradu kako bi spasili umirovljenika zarobljenog u požaru

Jasmina Grgurić
7. lipnja 2020.
Novosti
A- A+

Heroji ne postoje samo u filmovima, nego žive među nama. Oni možda nikada neće doseći jednaku slavu, ali njihove priče pronađu put do srca javnosti. Jedna takva dogodila se još u travnju ove godine, no ovih se dana proširila diljem svijeta. Priča je to o mladim junacima koji su bez posebnih moći učinili nešto nevjerojatno – popeli se na stambenu zgradu zahvaćenu požarom kako bi spasili starijeg čovjeka zarobljenog na balkonu prepunom dima.

Požar je u travnju zahvatio stambenu zgradu sa sedam katova u francuskom Montereau. Život su u toj strašnoj tragediji izgubile majka i njezina trogodišnja kći. Jedna od žrtava vatrene stihije uspjela se spasiti zahvaljujući herojskom činu slučajnih prolaznika. Naime, stariji muškarac ostao je zatočen na balkonu, bez izlaza, okružen gustim dimom.

Dok je s očajem koji se ocrtavao na njegovu licu gledao smrti u oči, stigao je neočekivani spas. Dvojica čečenskih prijatelja, Dombaev Dzhambulat i Ouloubaev Aslan koji u Francuskoj žive već godinama, ugledali su dim iz daljine i prišli bliže kako bi vidjeli što se točno dogodilo.

dvd trnje

Požar na Kvatriću uzrokovala umirovljenica, ostavila je upaljenu svijeću i otišla iz stana

Dombaev je za Tellerreport uz pomoć supruge koja je prevodila ispričao kako su se u tom trenutku nalazi u obližnjem parku i vježbali gimnastiku. Čuo je vriskove stanara i počeo razmišljati kako im pomoći. Potom  je ugledao starijeg čovjeka zarobljenog na balkonu. Teško je disao od svog tog silnog dima i bio doslovno paraliziran od straha pa nije mogao hodati.

Mladić je smislio kako mu pomoći. Dovukao je kante za smeće do ruba zgrade te se pomoći njih popeo po zgradi sve do njegova balkona. Uzeo ga je u naručje te uz pomoć prijatelja i još jednog muškarca, umirovljenika su prebacili na susjedni balkon koji je bio siguran.

“Nisam nimalo dvoumio. Nisam se ni bojao, jer nisam imao vremena za strah. Moja reakcija bila je instinktivna i nije prvi put da sam tako nešto učinio. Ne mislim da je to neko posebno herojstvo, nego normalna stvar” – kazao je za medije Dombaev.