Mladi ulagači radije biraju bitcoin, dok stariji preferiraju – zlato!

Jasmina Grgurić Zanze
7. kolovoza 2020.
Novosti
A- A+

Od naših mirovina nemoguće je podmiriti osnovne troškove, a kamo li ulagati novac. Međutim, umirovljeni bogataši ne postoje samo u svijetu, nego i u Hrvatskoj. Nisu to samo povlaštene kategorije osoba, nego i one koji su si na visokim poslovnim pozicijama uspjeli osigurati mirovine veće od 9.000 kuna, a zarađuju i dalje. Pritom je zanimljivo kako starije generacije radije biraju zlato, dok se mladi odlučuju na još uvijek pomalo kontroverzni bitcoin.

Ilustracija: Pixabay

Najbolji investitori upravo su imućni biznismeni u 60-ima koji na mirovinu još uvijek ni ne pomišljaju ili uz nju i dalje rade. Kada je riječ o ulaganjima, ne odmiču se od tradicije pa tako preferiraju zlato, dok su mlađe generacije okrenute bitcoinu u koji sve više ulaže i mlađa radnička klasa.

Mlađi ulagači zainteresirani su za ulaganje u bitcoin, dok stariji ulagači radije kupuju zlato, tvrde stratezi JPMorgana na čelu s Nikolaosom Panigirtzoglouom, piše Lider.

Zlato i bitcoin oporavili su se posljednjih tjedana, a razlog tome je neizvjesnost oko svjetske ekonomije i slabljenje američkog dolara. Međutim, kretanje tih dvaju sredstava nije povezano jedno s drugim.

“Starije su skupine nastavile raspoređivati svoj višak likvidnosti u obvezničke fondove, čija je kupovina ostala snažna i tijekom lipnja i u srpnju” – zaključili su stratezi.

Umirovljenica prevarena za desetke tisuća kuna, mislila da kupuje bitcoin

Inače, bitcoin je decentralizirana i anonimna platna mreža koja se temelji na virtualnoj kriptovaluti koju ta platna mreža koristi. Funkcionira pomoću kompleksnog algoritma. Transakcije u mreži Bitcoin se bilježe u javnoj knjizi s popisom svih transakcija koristeći vlastitu valutu, koja se također zove bitcoin. Plaćanja se provode bez središnje institucije, odnosno banke ili jednog administratora.

Osim što starije osobe preferiraju zlato, u čiju već potvrđenu vrijednost na tržištu tradicionalno više vjeruju, više se boje nadolazećih posljedica krize nego mladi pa su spremniji ulagati u budućnost.

Popularno
Share via
Copy link
Powered by Social Snap