Mjera spasa: Zbog epidemije će svakoj obitelji isplatiti 21.000 kuna!

Jasmina Grgurić
24. ožujka 2020.
Novosti
A- A+

Hrvatska ima mjere za borbu protiv harajuće pandemije, no one se u financijskom smislu uglavnom odnose na poslodavce kod kojih je dokazani pad prometa doveo u pitanje isplatu plaća radnicima. Riječ je o minimalcima za koje treba ispuniti poprilično stroge kriterije. No, što s radnicima koji su masovno otpušteni, ali i onima koji nemaju dovoljne plaće i mirovine kako bi obavili potrebne kupovine, uz ostale troškove nastale pojavom koronavirusa? Hrvatska se nije dosjetila pomoći u tom smislu, ali neke druge zemlje jesu.

Ilustracija: Pixabay

“Prijedlog zakona o gospodarskim olakšicama za borbu s koronavirusom, koji se finalizira u američkom Kongresu, uključivat će i jednokratnu isplatu u iznosu od 3.000 dolara namijenjenu obiteljima” – izjavio je u nedjelju američki ministar financija Steven Mnuchin, piše Poslovni.

Riječ je o 21.000 kuna koje će biti isplaćene svakoj obitelji kako bi im se olakšala trenutna situacija u borbi s koronavirusom.

Federalne rezerve (FED) moći će iskoristi do četiri bilijuna dolara likvidnih sredstava potpore nacionalnoj ekonomiji. Mnuchin je naglasio da bi dodatne mjere likvidnosti američkoj središnjoj banci trebale omogućiti da pomogne širokoj bazi američkih tvrtki u nastojanju da prebrode idućih 90 do 120 dana.

“Sada bismo trebali uložiti sredstva u gospodarstvo i ako to napravimo, vjerujem da možemo stabilizirati ekonomiju” – rekao je te naglasio da će se koronavirus odraziti na američku ekonomiju.

O konkretnim mjerama tek treba donijeti konačnu odluku, pri čemu bi se 3.000 dolara trebalo najvjerojatnije odnositi na obitelji s četvero članova, uz pakete pomoći za radnike i poduzetnike, pri čemu valja imati na umu skupo zdravstveno osiguranje i troškove liječenja u SAD-u.

Mjera spasa: Zbog epidemije će svakoj obitelji isplatiti 21.000 kuna!
Share via
Copy link
Powered by Social Snap