Mirovinu u visini Plenkovićeve povišice ima tek svaki peti umirovljenik

Jasmina Grgurić
8. siječnja 2020.
Novosti
A- A+

Premijer Andrej Plenković krajem protekle godine osvježio je podatke u svojoj imovinskoj kartici. Iz nje je vidljivo da mu je plaća na funkciji premijera u posljednje tri godine narasla za 3.768 kuna. Petnaest je to puta više nego što su rasle mirovine u istom razdoblju, a samo u visini njegove povišice (ili više) mirovinu ostvaruje tek 20 posto umirovljenika.

Andrej Plenković (Snimak zaslona/Dnevnik Nove TV)

Kada se nedavne izmjene u imovinskoj kartici premijera Andreja Plenkovića stave u kontekst mirovina, slika je poprilično frapantna. Možda nije za usporedbu, ali svakako je pošteno promotriti kako u odnosu na prosječnog umirovljenika živi osoba koja odlučuje o njihovoj sudbini i kolike su njezine povišice u odnosu na povišice starijih građana.

Prosječna mirovina rasla 15 puta manje

[KOMENTAR] Poruka Plenkoviću: Ako ne povećaš penzije, nećemo nikad umrijeti!

Premijer je s 30. prosincom 2019. godine promijenio podatke u svojoj imovinskoj kartici. Iz nje je vidljivo da mu plaća na istoj funkciji sada iznosi 22.004 kune neto. Godinu dana ranije zarađivao je 21.655 kuna, a kada je postao predsjednik Vlade u jesen 2016. godine, njegova je plaća bila 18.236 kuna. Tako je u tri godine mandata Andrej Plenković dobio “povišicu” od 3.768 kuna.

Usporedimo li to s povišicom koju su umirovljenici kroz redovno usklađivanje mirovina (uz dodatni rast onih najnižih za 3,13 posto) ostvarili u istom razdoblju, dolazimo do čak 15 puta manjeg iznosa. Naime, od jeseni 2016. do sada, prosječna mirovina rasla je za 251 kunu. Tako je za studeni 2016. ona iznosila 2.252 kune, a danas je 2.503 kune. Naime, mirovine su u mandatu trenutne Vlasti dosad rasle za oko deset posto kroz usklađivanje, iako je HDZ najavio petpostotni rast kao zasebnu politiku, dakle onu koja je neovisna od rasta prosječnih plaća i cijena prema čemu se mirovine zakonski moraju uskladiti.

Povišica u visini mirovine koliku nema 80 posto starijih

Milijunašica Kolinda: Sto tisuća eura iz NATO-a nije otpremnina, nego mirovina?

Kada pogledamo sam iznos premijerove povišice, onda iz podataka Hrvatskog zavoda za mirovinsko osiguranje jednostavno dolazimo i do zaključka da samo u visini njegove povišice mirovinu ili veću ima tek svaki peti umirovljenik, odnosno svega 20 posto starijih građana. Naime, Hrvatska ima oko 230.000 umirovljenika, od 1,14 milijuna njih, koji ostvaruju mirovinu koja je u prosjeku jednaka ili veća iznosu od 3.740 kuna.

Kao saborski zastupnik, prije stupanja na premijersku dužnost plaća Andreja Plenkovića bila je znatno manja te je iznosila 13.512 kuna. Sada zarađuje dakle oko 8.500 kuna više. Spomenimo uzgred i da je u imovinskoj kartici naveo i stan površine 187 četvornih metara, vrijedan 2,6 milijuna kuna, uz osobnu štednju od 130.000 eura, odnosno gotovo milijun kuna.

Mirovinu u visini Plenkovićeve povišice ima tek svaki peti umirovljenik
Popularno
Share via
Copy link
Powered by Social Snap