[KOMENTAR] Poruka Plenkoviću: Ako ne povećaš penzije, nećemo nikad umrijeti!

Jasmina Grgurić Zanze
29. studenoga 2019.
Kolumne
A- A+

Rečenica iz naslova naravno nije stvarna. Riječ je o fori koja prigodno ovih dana kruži internetom, a crnohumorno se bavi idejom čime bi eventualno umirovljenici mogli ucijeniti premijera da im poveća primanja. Radom ne mogu, a jedino onda što im preostaje je – život. Ako im ne poveća mirovine, štrajkat će tako što nikada neće umrijeti.

Ilustracija: Pixabay

Ideja štrajka umirovljenika za veće mirovine životom, pod prijetnjom da nikada neće umrijeti, uistinu je tragikomična. Smiješna je to i ujedno tužna istina koja otkriva sav apsurd položaja starijih osoba u Hrvatskoj. Milijunska populacija jednostavno nema mehanizam kojim bi natjerala Vladu da konačno poveća njihova primanja koja debelo zastaju za plaćama, što za sadašnjim prosjekom, a što za iznosom koji su nekada zarađivali.

Prosječni umirovljenik ima više za – sarmu!

O mirovinama je doista sve već rečeno, prosjek iznosi 2.500 kuna, a više od polovine umirovljenika živi s manje. Premijer se neki dan u Saboru opet pohvalio kako su mirovine u njegovu mandatu kroz tri duge godine rasle nešto više od 10 posto, a za one s najnižim mirovinama više od 13 posto. Međutim, riječ je o redovnom godišnjem usklađivanju, uz 3,13 posto rasta najnižih mirovina, a koje se prema rastu plaća i troškova života po zakonu provesti mora dvaput godišnje, želio to naš premijer ili ne. Ostaje pritom visjeti u zraku HDZ-ovo obećanje o rastu mirovina za 5 posto. Možda nagodinu…

Po tome bi ispalo da su mirovine u posljednje tri godine u prosjeku rasle oko 250 kuna. Postoci su zeznuta stvar, što potvrđuje i statistička poslovica da jedni jedu kupus, drugi meso, a svi zajedno sarmu. Kada zavirimo u statističke podatke Hrvatskog zavoda za mirovinsko osiguranje, onda vidimo da mirovina doista jest rasla u prosjeku točno toliko. Tako je za rujan 2016. godine kada je HDZ došao na vlast ona iznosila 2.251,45 kuna, a danas je 2.502,84 kuna. Ako ništa, zahvaljujući našem premijeru prosječni umirovljenik u tri godine dogurao je do toga da si svaki tjedan zahvaljujući tolikoj povišici može skuhati – sarmu!

Saborske mirovine rasle za više od 2.000 kuna!

No, ako to ilustriramo na primjeru najniže i saborske mirovine, onda je slika ovakva: Najniža mirovina u trogodišnjem razdoblju rasla je sa 1.448 na 1.673, dakle za 225 kuna, odnosno 13,5 posto (redovna usklađivanja plus ovogodišnje povećanje od 3,13 posto mirovinskom reformom). Ali na primjeru saborske mirovine slika je znatno drugačija, jer je ona u posljednje tri godine rasla sa 8.011,85 u rujnu 2016. godine na 10.034,10 kuna koliko iznosi trenutno. Tko bi rekao, riječ je o preko 2.000 kuna povišice! I to sve bez štrajka, neradom ili životom.

Umirovljeni branitelji traže do 20.000 kuna povrata dijela mirovine

Gle čuda, povišicu u identičnom iznosu od 10 posto premijer je ovih dana ponudio i učiteljima. A deset posto sada traže i umirovljeni hrvatski branitelji da im se vrati, jer im je toliko oduzeto, iako su i oni redovnim usklađivanjem puno više profitirali. Profesori su ponudu glatko odbili, jer žele dva posto više i veći koeficijent složenosti poslova.

Nekako teško možemo zamisliti da umirovljenici odbiju 600 kuna, jer im se ne sviđa model isplate. Sve i da odbiju, čime bi mogli dalje ucjenjivati premijera? Još većim pritiskom na javni prijevoz, bolničke čekaonice, neplaćanjem računa, odbijanjem kupovne u trgovačkim lancima… Zvuči možda karikirano, ali masovni pritisak je gadna stvar, pogotovo u kombinaciji s ucjenom i ostrašćenom zanesenošću gomile. Uostalom, svjedočimo tomu neprestano ovih dana.

Što bi se doista i dogodilo da umirovljenici odbiju umrijeti ako ne dobiju povišicu i što bi se dogodio kada bi u tome nekom čudnom supermoći, koju bi recimo mogli posuditi od profesora jer u posljednje vrijeme često tvrde da je imaju, doista uspjeli? Dogodio bi se potpuni kolaps mirovinskog sustava.

Tko zna, možda i uspijemo.

________________________________________________

*Komentar je stav autora

Popularno
Copy link
Powered by Social Snap