Mirovinsko objavilo kada kreće isplata mirovina u listopadu!

Jasmina Grgurić
2. listopada 2020.
Novosti
A- A+

Uslijed epidemije koronavirusa Hrvatski zavod za mirovinsko osiguranje mirovine isplaćuje nekoliko dana ranije nego što je to bilo uobičajeno, a s tom praksom nastavljaju i u listopadu. Umirovljenici su u rujnu dobili “povišicu” od 1,41 posto za srpanj i kolovoz pa će im sada mirovine biti manje, jer povećanje dalje ide samo za jedan mjesec.

banka novac bankomat

Foto: Unsplash

Isplata mirovina počet će u četvrtak, 8. listopada korisnicima računa otvorenih u poslovnim bankama, najavili su danas iz Hrvatskog zavoda za mirovinsko osiguranje. Dodatne informacije mogu se dobiti radnim danom od 8 do 16 sati na infotelefonima Zavoda 01/ 45 95 011 i 01/ 45 95 022 i na internetskoj stranici Zavoda – www.mirovinsko.hr .

Za razliku od prethodnog mjeseca, kada je umirovljenicima isplaćeno povećanje mirovine za kolovoz, sa zaostacima za srpanj, dakle dvostruko, sada ih čeka manji iznos u odnosu na rujan. Naime, mirovina će im biti veća samo za 1,41 posto, a ne 2,82 posto u odnosu na lipanj.

Bivšim saborskim zastupnicima povećanje mirovina donijelo STO kuna povišice!

Na primjeru mirovine od 2.000 kuna, povećanje od 1.41 posto uslijed drugog redovnog godišnjeg usklađivanja prema rastu potrošačkih cijena i prosječne plaće, iznosi 28 kuna. Kako su u rujnu na mirovinama za kolovoz isplaćeni i zaostaci povećanja za srpanj, umirovljenik je dobio 56 kuna. No, sada će dobiti samo 28 kuna za rujan, dakle, veću mirovinu nego za lipanj, ali manju nego u rujnu.

Prosječna mirovina isplaćena ovoga mjeseca viša je za 33 kune te sada iznosi 2.558 kuna. Bez primanja koja Hrvatski zavod za mirovinsko osiguranje isplaćuje u inozemstvo, prosječna mirovina iznosi 2.869 kuna, što je 38 kuna više nego prošlog mjeseca.

Starosna mirovina u prosjeku iznosi 2.774 kune, što je 35 kuna više. Prijevremena starosna mirovina koja se umanjuje zbog ranijeg umirovljenja sad iznosi 2.659 kuna, odnosno 36 kuna više. Obiteljska mirovina je sada 2.088 kuna, odnosno 27 kuna više, a invalidska mirovina je 2.083 kune, dakle 28 kuna više od sada.

Mirovinsko objavilo kada kreće isplata mirovina u listopadu!
Popularno
Share via
Copy link
Powered by Social Snap