Mirovinsko objasnilo kako osoba bez prebivališta može dobiti mirovinu, ali ne i dodatak

Jasmina Grgurić Zanze
3. kolovoza 2021.
Novosti
A- A+

Žrtva apsurda birokracije, pri čemu zakinuti najčešće ostaju oni najranjiviji, nedavno je postala i 94-godišnja starica Milka Kutija. Ona, naime, nije ostvarila pravo na covid dodatak od 1.200 kuna, iako joj je mirovina 1.014 kuna. Cijeli život je u Hrvatskoj, nikada ju nije napustila. No, za ovu državu ona praktički ne postoji, jer nema važeće prebivalište. Ipak, kao nepostojeća osoba bez prebivališta svakog mjeseca prima mirovinu. Međutim, na dodatak nema pravo. Iz Mirovinskog su nam pojasnili kako je to uopće moguće.

Photo: David Monje (Unsplash)

Dobar dio života danas 94-godišnja starica Milka Kutija provela je u svom selu Lisičić kod Benkovca. Na odlazak s rodne grude natjerao ju je jedino Domovinski rat pa je boravila u prognaničkom naselju Kosnica. Po završetku rata, u Zagrebu je 1995. godine dobila trajnu osobnu iskaznicu. Vratila se u svoju obiteljsku kuću koja je imala kućni broj 0.

Ostala bez 1.200 kuna zbog kućnog broja nula

Baka Milka nije znala da se zakon promijenio te da su od kraja 2014. sve kuće bez kućnog broja postale nevažeće adrese stanovanja, što je zahtijevalo regulaciju i promjenu osobne iskaznice. Kako to nije učinila, jednostavno je odjavljena iz evidencije i nema prebivalište u Hrvatskoj. Unatoč tomu, sve do danas ostvarivala je sva prava, dobivala mirovinu, socijalnu pomoć, otvorila račun u banci… Nitko joj nije rekao da joj osobna iskaznica ne važi. Sve do sad kada joj je HZMO trebao isplatiti 1.200 kuna covid dodatka, jer prima samo 1.014 kuna mirovine.

No, to se nije dogodilo upravo zbog nevažećeg prebivališta. Pitali smo Hrvatski zavod za mirovinsko osiguranje da nam objasne kako netko može dobivati mirovinu, za koju je prebivalište također uvjet, ali ne može dobiti covid dodatak.

Dva prava s istim uvjetima, ali koja ne vrijede jednako

“Isplata covid dodatka nije pravo koje se ostvaruje prema Zakonu o mirovinskom osiguranju, a uvjeti koji trebaju biti ispunjeni da bi se korisniku mirovine isplatilo jednokratno novčano primanje propisani su Odlukom o isplati  jednokratnog novčanog primanja korisnicima mirovine radi ublažavanja posljedica uzrokovanih epidemijom bolesti COVID-19.

Baka Milka neće dobiti covid dodatak: Evo što kažu iz Mirovinskog i MUP-a

Mirovina se isplaćuje korisnicima koji prebivaju u Republici Hrvatskoj kao i onima koji imaju prebivalište u inozemstvu, u kojem slučaju je potrebno priložiti i odgovarajuću dokumentaciju.

Stoga se pravo iz mirovinskog osiguranja i jednokratno novčano primanje koje je propisano Odlukom ne mogu izjednačiti u odnosu na uvjete koji moraju biti ispunjeni da bi se pravo ostvarilo” – kazali su nam iz Mirovinskog.

Dakle, ni mirovina ni covid dodatak ne mogu se isplatiti osobi koja nema prebivalište. Kako je gospođa Kutija pravo na mirovinu ostvarila prije nego što joj je osobna iskaznica postala nevažeća zbog kućnog broja nula, nastavila je dobivati mirovinu. Očito u Mirovinskom nitko kroz posljednjih sedam godina nije ni uočio ni provjeravao nastalu promjenu, što je u ovom slučaju čak i dobro jer bi baka Milka ostala bez mirovine.

No, ono što nije dobro je da joj iz istog razloga nije isplaćen dodatak, pri čemu je prebivalište uistinu bio ključan uvjet. No, već sama činjenica da netko prima i podiže svoju mirovinu u Hrvatskoj svakoga mjeseca znači da u njoj i živi i troši. Ipak, apsurdna birokracija odradila je još jednom svoje na štetu najslabijih.

 

Popularno
Copy link
Powered by Social Snap