Baka Milka neće dobiti covid dodatak: Evo što kažu iz Mirovinskog i MUP-a

Jasmina Grgurić Zanze
23. srpnja 2021.
Novosti
A- A+

Milka Kutija, starica od 94 godine s mirovinom od svega 1.014 kuna, ostala je bez covid dodatka od 1.200 kuna, iako ispunjava uvjete za to, barem kada je o visini primanja riječ. No, problem je što do kraja 2014. godine nije promijenila osobnu iskaznicu koja joj je izdana trajno pa je smatrala da to ne treba učiniti. Naime, njezina kuća nije imala kućni broj pa joj osobna ne vrijedi već sedam godina. Unatoč tome, prima mirovinu, socijalnu pomoć, ima račun u banci, iako za ovu državu ona nema prebivalište, dakle u njoj ni ne živi. Kako je to moguće upitali smo i Zavod za mirovinsko i MUP.

Mirovine sve više zaostaju za plaćama i troškovima Foto: Pixabay

Milka Kutija (94) iz sela Lisičić kod Benkovaca nije dobila 1.200 kuna covid dodatka, iako prima mirovinu od 1.014 kuna. Živi u Hrvatskoj, nikada je nije napuštala, ali za državu ona ovdje prebivalište nema. Naime, njezina kuća u Lisičićima nema kućni broj pa joj na osobnoj koja joj je 1995. godine izdana trajno piše 0.

No, u međuvremenu se promijenio Zakon o prebivalištu koji je odredio da se do kraja 2014. godine reguliraju takve nepostojeće adrese, odnosno ponovno prijavi prebivalište te podnese zahtjev za izdavanje nove osobne iskaznice. I to samo zašto što kuća nije imala kućni broj. Kako ona to nije učinila, odjavljena je.

HZMO: Nema prebivališta, nema covid dodatka

Njezina osobna tako je nevažeća već sedam godina i za državu ona nema prebivalište, iako svakog mjeseca dobiva mirovinu, socijalnu pomoć, koristi račun u banci… Da osobna više ne vrijedi saznao je njezin sin Niko koji je za majku predao zahtjev za covid dodatak. Iako su mu na Zavodu za mirovinsko najprije rekli da ona ostvaruje pravo i da će stići rješenje, to se nije dogodilo. Dva mjeseca kasnije, nakon što su istekli svi rokovi, Niko je doznao da pravo na dodatak njegova majka nema jer joj je osobna iskaznica nevažeća.

Pitali smo HZMO postoji li mogućnost da gospođa Kutija ostvari pravo na dodatak kada promijeni osobnu, s obzirom da je riječ o poprilično specifičnom slučaju, no odgovor ukratko glasi – ne.

Baka Milka (94) sa 1.014 kuna mirovine nije dobila covid dodatak, sin u šoku: "Boli me srce!"

“Činjenica da gđa. Kutija nije znala da joj osobna iskaznica ne važi, ne utječe na isplatu jednokratnog novčanog primanja, budući da ista prema podacima preuzetima razmjenom s MUP-om nema prebivalište u Hrvatskoj te stoga nema uvjet koji je propisan Odlukom za isplatu jednokratnog novčanog primanja…

Vezano uz pitanje može li gđa Kutija kada napravi novu osobnu iskaznicu ostvariti pravo na jednokratno novčano primanje, ističemo da je Odlukom uređena isplata jednokratnog novčanog primanja korisnika mirovine koji imaju prebivalište u Republici Hrvatskoj te da se jednokratno novčano primanje isplaćuje korisnicima mirovine iz obveznog mirovinskog osiguranja, zatečenim u isplati mirovine za mjesec ožujak 2021.” – odgovorili su nam iz Zavoda za mirovinsko.

Iz MUP-a kažu da su građani bili dobro informirani

U Ministarstvu unutarnjih poslova zanimalo nas je pak zašto nesretnu staricu nisu obavijestili da treba promijeniti osobnu iskaznicu te kako je moguće da je ostvarivala sva ostala prava svih sedam godina, a da joj nitko nije rekao da joj je osobna nevažeća.

“O obvezi reguliranja prebivališta u Republici Hrvatskoj cjelokupna je javnost, dakle svi građani, višekratno bili informirani putem svih medija (radio, televizija, portali) te isticanjem pisane obavijesti na ulaznim vratima svih policijskih uprava/policijskih postaja kao i putem diplomatskih misija/konzularnih ureda Republike Hrvatske u inozemstvu” – kazali su nam, između ostaloga, iz MUP-a.

Kako Milki Kutiji baš ni u jednoj instituciji nitko u posljednjih sedam godina nije rekao da joj osobna ne vrijedi, iz MUP-a odgovaraju da je to pitanje za ustanove u kojima je ostvarivala prava.

Dakle, mirovina bez prebivališta može, ali covid dodatak kao njezin sastavni dio – ne može.

Copy link
Powered by Social Snap