Mirovine saborskih zastupnika u zadnjih pet godina rasle za 2.300 kuna!

Jasmina Grgurić
16. kolovoza 2021.
Novosti
A- A+

Hrvatskim umirovljenicima bliži se još jedno povećanje mirovina uslijed drugog redovnog godišnjeg usklađivanja prema promjenama u potrošačkim cijenama i prosječnoj plaći. Mirovine bi ovoga puta mogle rasti oko 3 posto, službeni postotak bit će poznat za nekoliko dana, a najviše će opet dobiti oni koji imaju – najviše!

Foto: Pexels

Za nekoliko dana bit će poznat točan postotak rasta mirovina kao rezultat drugog ovogodišnjeg usklađivanja s indeksima potrošačkih cijena i prosječne radničke plaće u Hrvatskoj. Povišica bi se prema trenutno dostupnim izračunima ovoga puta mogla kretati oko 3 posto. Pritom će opet najviše profitirati oni koji imaju najviše, a to su svakako umirovljeni hrvatski zastupnici i članovi Vlade.

Kroz pet godina usklađivanja dobili sedam puta više

Njihova je mirovina kao rezultat redovnih polugodišnjih usklađivanja kroz posljednjih pet godina rasla za oko 2.300 kuna. Naime, prema statističkim informacijama Zavoda za mirovinsko osiguranje iz ožujka 2016. godine, prosječna saborska mirovina iznosila je 8.005 kuna, a primalo ju je 635 umirovljenih saborskih zastupnika, članova Vlade, sudaca Ustavnog suda i glavnih državnih revizora.

banka novac bankomat
Ovoga tjedna saznajemo iznos usklađivanja mirovina: Prosječna bi trebala rasti oko 70 kuna

Danas oni dobivaju 2.295 kuna više, točnije 10.300 kuna u prosjeku, pri čemu se povećava i broj korisnika takvih povlaštenih mirovina pa ih je tako 52 više nego prije pet godina.

Usporedbe radi, obična prosječna mirovina za 1,14 milijuna umirovljenika početkom 2016. godine bila je 2.242 kune, što je 337 kuna manje u odnosu na današnjih 2.582 kuna. Dakle, redovna polugodišnja usklađivanja po nekoliko posto kroz pet godina saborskim su zastupnicima donijela skoro sedam puta veće povišice, da bi u konačnici danas imali čak četiri puta veće mirovine od umirovljenih radnika.

Tri posto sabornicima bi donijelo još 300 kuna povišice!

Kada bi usklađivanje u rujnu doista iznosilo tri posto, bivšim zastupnicima i ministrima ono bi donijelo u prosjeku čak 300 kuna veće mirovine, dok bi običnim umirovljenicima prosječno povećanje iznosilo tek 77 kuna.

Ne smijemo zanemariti ni podatak da većina umirovljenika prima mirovine ispod 2.582 kune prosjeka. Tako, primjerice, imamo oko 270 tisuća korisnika najnižih mirovina koje iznose 1.738 kuna. Njima bi tri posto više donijelo samo 52 kune. Njihova je mirovina prije pet godina bila 1.436 kuna, odnosno 300 kuna manja. No, osim usklađivanjem, rasla je i posebnom odlukom Vlade o povećanju najnižih mirovina za 3,13 poto prije dvije godine.

Još jedno usklađivanje mirovina dodatno će tako produbiti jaz u mirovinama između najsiromašnijih i najbogatijih umirovljenika.

Mirovine saborskih zastupnika u zadnjih pet godina rasle za 2.300 kuna!
Popularno
Share via
Copy link
Powered by Social Snap