Ovoga tjedna saznajemo iznos usklađivanja mirovina: Prosječna bi trebala rasti oko 70 kuna

Josip Mihaljević
16. kolovoza 2021.
Novosti
A- A+

Usklađivanje mirovina u drugom dijelu godine je iza ugla. Jedini podatak koji nedostaje za formulu izračuna očekuje se u petak 20. kolovoza, a umirovljenici će tada saznati koliko im rastu mirovine. Po svemu sudeći, prosječan umirovljenik u rujnu može očekivati sedamdesetak kuna veću mirovinu.

banka novac bankomat

Foto: Unsplash

U petak 20. kolovoza Državni zavod za statistiku trebao bi objaviti i posljednji podatak potreban za formulu izračuna usklađivanja mirovina, bruto plaće za lipanj. Mirovine se u usklađuju prema dva faktora, rastu plaća i stopi inflacije. I jedan i drugi će, po svemu sudeći, biti u pozitivi, a do postotka usklađivanja dolazi se zbrojem 70 posto većeg faktora i 30 posto manjeg.

Budući da je većina podataka za izračun već dostupna, može se dati i okvirna procjena koliko bi usklađivanje moglo iznositi. U prvom dijelu godine to je bilo 0,56 posto, a u drugom se očekuje puno veća brojka. Prema izračunu HSU-ovog Željka Šempera, usklađivanje bi u drugom dijelu godine trebalo iznositi između 2,5 i 3 posto. No, kako je rast plaća u svibnju ipak usporio, Šemper nam je najavio da bi usklađivanje moglo biti bliže donjoj prognozi, dakle oko 2,5 posto.

No, za konačan podatak ipak moramo pričekati petak.

Usklađivanje od 2,5 posto možda ne zvuči kao veliko, no ipak bi se radilo o jednom od najvećih usklađivanja u posljednjih desetak godina. Ako zanemarimo ranija razdoblja (prije 2010. godine), najveće usklađivanje mirovina umirovljenici su dobili u drugom dijelu 2018. godine kada je iznosilo 2,7 posto.

Sedamdesetak kuna veće mirovine

Što bi ta stopa na kraju značila umirovljenicima? Na prosječnu mirovinu od 2.582 kune rast bi iznosio oko 65 kuna. Za prosječnu mirovinu od 2.901 kunu onih koji su cijeli staž odradili samo u Hrvatskoj (bez međunarodnih ugovora) rast bi iznosio 72 kune. Kako većina ipak prima manje od tog iznosa, umirovljenici bi u prosjeku trebali dobiti 70-ak kuna veće mirovine.

Sudeći po ranijem iskustvu, nakon objave Državnog zavoda za statistiku sastat će se Upravno vijeće HZMO-a koje će i službeno donijeti odluku o usklađivanju.

Kako se stopa usklađivanja “broji” od 1. srpnja, umirovljenici bi u rujnu trebali dobiti redovnu mirovinu, uvećanu za usklađivanje i još zaostatak za srpanj.

banka novac bankomat
Popularno
Share via
Copy link
Powered by Social Snap