Mirovine rasle i između dva usklađivanja: Umirovljenicima osam kuna više!

Jasmina Grgurić
23. ožujka 2021.
Novosti
A- A+

Mirovine rastu dvaput godišnje kroz redovna usklađivanja prema promjenama indeksa potrošačkih cijena i prosječne plaće u odnosu na prethodno polugodište. No, blagi rast one bilježe i između ta dva ciklusa pa je tako nakon posljednjeg usklađivanja do danas prosječna mirovina “sama od sebe” narasla za osam kuna.

Pixabay

Hrvatski umirovljenici lani u rujnu (za kolovoz sa zaostacima za srpanj) dobili su povišicu od 1,41 posto, čime je prosječna mirovina porasla mjesečno za 33 kune. Umirovljenici sada čekaju novu povišicu u travnju, kada će im biti isplaćeno tek 0,56 posto, odnosno oko 14 kuna više sa zaostacima za siječanj i veljaču.

No, mirovine su rasle i u međuvremenu “same od sebe” i to za ni manje ni više nego 8,86 kuna. Slaba je to utjeha hrvatskim umirovljenicima koji velikom većinom žive ispod hrvatske linije siromaštva, no u svakom slučaju bolje je nego da mirovine padaju u krizi.

Umiru oni s manjima, a dolaze oni s većim mirovinama

Takav rast unutar polugodišnjeg razdoblja pripisati se može fluktuacijama unutar samog mirovinskog sustava. One se najbolje ogledaju o omjeru novih i umrlih umirovljenika, pri čemu u obzir valja uzeti činjenicu, laički rečeno, da više umiru oni s nižim mirovinama.

S druge strane, mirovine novih umirovljenika su (isto tako neznatno) sve veće, zbog manje penalizacije prijevremenog umirovljenja te dodatka na staž od šest mjeseci za svako rođeno dijete. Tu je i bonifikacija za one koji su nastavili raditi nakon stečenih uvjeta za starosnu mirovinu.

Kada sve zbrojimo i oduzmemo, dobijemo prosječni mjesečni rast mirovine od oko jedne kune. Pa pogledajmo kako to izgleda između dva usklađivanja.

Nakon rekordne smrtnosti u prosincu rast od 4 kune

Prema podacima Hrvatskog zavoda za mirovinsko osiguranje, prosječna mirovina za siječanj iznosi 2.567,19 kuna, što je 0,24 lipe više nego u veljači te 0,39 lipa više nego u siječnju. Najveća razlika dogodila se u odnosu na mirovinu isplaćenu u prosincu koja je iznosila 2.562,73 kuna.

umirovljenici bocaju
Umirovljenici jedva čekaju travanj zbog ova tri dodatka

Kako je u tom mjesecu umrlo najviše umirovljenika i građana općenito od kraja Drugog svjetskog rata, to se odrazilo na porast mirovine za gotovo četiri kune u siječnju. Studeni u odnosu na prosinac bilježi oko kunu manje mirovine, jednako toliko i u listopadu, sve do rujna kada je nakon usklađivanja prosječna mirovina iznosila 2.558,33 kune, dakle 8,86 kuna manje nego danas.

Kada mirovine isplaćene u ožujku usporedimo s isplatom istog mjeseca lani, onda vidimo da je prosječna mirovina tada iznosila 2.507,32, odnosno u godinu dana narasla je za 59,87 kuna.

Mirovine rasle i između dva usklađivanja: Umirovljenicima osam kuna više!
Popularno
Share via
Copy link
Powered by Social Snap