Mirovine na meti razbojnika, poštari ih dijele u pratnji policije

Jasmina Grgurić Zanze
17. siječnja 2018.
Novosti
A- A+

Kao da nije dovoljno što mirovine s nestrpljenjem iščekuju, umirovljenici sada moraju strepiti hoće li ih uopće i dobiti ako još jedan lopov napadne poštara i ukrade mu sav novac. Takav slučaj zabilježila je nedavno policija u prigradskom naselju Mostara.

Ilustracija (Pixabay)

Na meti razbojnika prošlog ponedjeljka našao se poštar koji je toga dana nosio mirovine mještanima mostarskog prigradskog naselja Raštani. Maskiran u crnoj odjeći, zaskočio je djelatnika Hrvatske pošte Mostar te mu prijeteći pištoljem uzeo sav novac, točnije oko 4.000 maraka, koje su trebale biti podijeljene umirovljenicima. Samo dan nakon pljačke, poštar je mirovine u Raštanima dijelio u pratnji policije, piše Dnevni avaz.

Nažalost, slučajevi pljački poštara i novca za mirovine postali su sve češći pa je i predsjednik Saveza umirovljenika FBiH, Ivo Kožul pozvao tamošnje penzionere da primanja prebace u banke, ali i policiju da pri podjeli mirovina pojača svoje prisustvo. Iz „HP Mostar“ potvrđuju niz napada na poštare, što ukazuje s jedne strane na lošu ekonomsku sliku zemlje, ali i sistem koji ovakve napade ne sankcionira strožim kaznama.

“Godišnje se u prosjeku tri do četiri puta događaju napadi na poštare, i to, uglavnom, pri podjeli mirovina. Poštari su, nažalost, s aspekta sigurnosti, prilično izloženi u vrijeme podjele mirovina. Međutim, nikakva pljačka ne može ugroziti isplatu penzija, jer uvijek raspolažemo s rezervnim sredstvima. Trenutno imamo u planu i nova tehnička rješenja koja će u cijelosti pratiti put novca, odnosno novčanica, a time i napadača, a sve s ciljem preventivnog djelovanja da zaštitimo našeg djelatnika. Sredstva praćenja bit će implementirana u ovoj godini” – rekao je za Dnevni avaz Ljubo Vujica, izvršni direktor za poštansku tehnologiju.

Tako su lani pljačkaši ukrali veću količinu novca za mirovine u poslovnici HP Mostar u Vitini početkom srpnja, da bi mjesec dana kasnije isto učinili na mostarskom Bijelom Brijegu, a razbojništvo se ponovilo u rujnu u naselju Rodoč. Bosansko-hercegovački penzioneri pamte i slučaj iz ožujka 2016. kada je od poštara oteta vreća sa 20.000 konvertibilnih maraka za penzije u Drežnici, dok je poštaru u veljači 2015. godine na putu Kakanj – Brnjic oteto 30.000 KM. A dogodilo se čak i ubojstvo u srpnju 2013. kada je poštaru u Tešnju oduzet život zbog 2.000 maraka. U veljači iste godine ubijen je i poštar Draško Vidović u Donjim Orlovcima kod Prijedora dok je dijelio penzije.

Popularno
Copy link
Powered by Social Snap