Ministrica potvrdila: Protiv vlasnice doma za starije u Andraševcu podnesena kaznena prijava

Josip Mihaljević
15. siječnja 2020.
Novosti
A- A+

Protiv vlasnice doma za starije “Zelena oaza” u Andraševcu Gabrijele Čičković podnesena je kaznena prijava, maloprije je potvrdila maloprije u Saboru ministrica za demografiju, obitelj, mlade i socijalnu politiku Vesna Bedeković.

vesna bedeković

Foto: Vesna Bedeković | Youtube screenshot

Saborski zastupnik Žarko Tušek iz redova HDZ-a postavio je pitanje ministrici za demografiju, obitelj, mlade i socijalnu politiku o tragičnom požaru u Andraševcu. Dom je funkcionirao u ilegali, ustvrdio je Tušek, a nevjerojatnom smatra činjenicu da nitko nije znao da je dom skrbio o tri puta više štićenika nego što mu je bilo dozvoljeno. Ministricu je pitao što je od tragične subote do danas napravljeno, te što se radi da se sustav uredi tako da inspekcije mogu raditi svoj posao.

Ministrica pere ruke od slučaja

Je li tragedija mogla biti spriječena? Sindikat umirovljenika predlaže da inspekciju vrše - umirovljenici!

Ministrica je odgovorila da se radi o privatnom domu u vlasništvu privatne osobe “s kojim Ministarstvo nije imalo sklopljen ugovor o financiranju niti se dom nalazio u mreži ministarstva, a korisnici koji su bili smješteni u domu bili su smješteni na temelju privatnih ugovora.”

“U ponedjeljak je obavljen inspekcijski nadzor Ministarstva za demografiju, obitelj, mlade i socijalnu politiku, doneseno je rješenje o zatvaranju ovoga doma i podnesena je kaznena prijava protiv vlasnice doma nadležnom državnom odvjetništvu”, kazala je Bedeković.

Dakle, dom je zatvoren, a protiv vlasnice Gabrijele Čičković podnesena je kaznena prijava.

Dodatno, ministarstvo je od svih županija zatražilo detaljne izvješće o stanju u njihovim županijama vezano za obiteljske domove i za sve ostale pružatelje usluga smještaja građanima starije dobi.

Nakon toga slijedi detaljna analiza koja će poslužiti kao podloga za daljnje postupanje.

Ministrica je najavila i novi Zakon o socijalnoj skrbi koji će, prema njenim riječima, izjednačiti kriterije za obiteljske domove i za sve ostale pružatelje usluga smještaja starijim osobama. Također, novi zakon će urediti i poboljšati nadzor takvih ustanova, osobito svih ustanova koje starijima nude smještaj.

Popularno
Copy link
Powered by Social Snap