Ministra obnove nemamo, ali zato umirovljenici obnavljaju sami, pogledajte!

Jasmina Grgurić Zanze
3. ožujka 2022.
Novosti
A- A+

Brzu obnovu kuća nakon razornog potresa na Baniji obećavali su i premijer i predsjednik, ali ništa od toga pa su mnogi morali sami uzeti stvar u svoje ruke. Tri predivne priče u kojima je nesebičnom pomoći sudjelovao Sindikat umirovljenika Hrvatske vraćaju vjeru u ljude koji nisu zaboravili starce razorena kraja. Zahvaljujući donacijama, tri obitelji imaju barem privremeni krov nad glavom.

Foto: Sindikat umirovljenika Hrvatske

Sredstva u iznosu od 113.000 kuna za kontejner i dvije montažne kuće trima obiteljima u Glini i Majskim Poljanama prikupio je Sindikat umirovljenika Hrvatske putem Europske federacije umirovljenika i starijih osoba. Donacije su većinom uplatile talijanske umirovljeničke udruge.

Njih šestero u jednom kontejneru bez sanitarnog čvora

U Majskim Poljanama potres je odnio pet života. Tamo živi i šesteročlana obitelj Bjelajac. Stevo (73), Mira (75), sin Borislav (51) sa suprugom Draganom (40) i djeca Zoran (20) i Tamara (17) nakon potresa su živjeli u samo jednom kontejneru, bez sanitarnog čvora pa je SUH od donacije SPI CGIL Italije uplatio 40.000 kuna za cijeli novi sanitarni kontejner koji ima kupaonicu i funkcionalni toalet.

Majske Poljane nemaju vodovod i kanalizaciju, tako da vodu crpe iz bunara te imaju septičku jamu. U potresu su im stradali kuća, štala, ali i četiri krave i svinja koja je nosila praščiće, a preostalu stoku su prodali u bescjenje.

Baka Barica devet mjeseci nakon potresa živi u garaži. Nažalost, nije jedina

S obzirom da još nisu dočekali pomoć države u obnovi kuće i štale, jer su živjeli od uzgoja domaćih životinja, sami su raščistili potresom razrušenu kuću i štalu. No, uslijedio je apsurd, građe­vinska tvrtka Ingra obećala im je donirati materijal za izgradnju nove štale, no to je na čekanju, jer lokalni birokrati sad traže izradu geodetskog elaborata za rušenje i raščišćavanje štale, koja je već prije godinu dana srušena u potresu i sami su je već raščistili, te sada moraju „sređivati i plaćati papire”, pojašnjava u novom Glasu umirovljenika SUH-ova predsjednica Jasna A. Petrović.

 

Foto: Sindikat umirovljenika Hrvatske

Pamučna prediona u Glini bila je glavni poslodavac većini obitelji ovog kraja pa tako i obitelji Bjelajac. Stevo je skupio 22 godine staža te ima 1.900 kuna mirovine, a supruga Mira 30 godina staža i ima 2.100 kuna mirovine. Sin Borislav i unuk Zoran su zaposleni te su zajedno uspjeli uštedjeti da izgrade malu pomoćnu kućicu od niti 30 kvadrata koja im služi samo kao blagovaonica. Spavaju i dalje u dva spojena kontejnera, u neprimjerenim uvjetima.

Stana ima 1.600, a Milorad 1.300 kuna mirovine

Dvije kuće i štala nastradali su i Miloradu (69) i Stani (63) Grubić.  Za njih je izgrađena drvena montažna kućica od 35 kvadrata, a SUH je sufinancirao njezinu izgradnju sa 50 posto, odnosno sa 43.000 kuna.

“Stvarno smo sretni što smo dobili ovu kuću, i općenito životom. Kuhinju nam je donirala hrvatska tvrtka Prima. Invalid sam, imam implantate u kukovima pa vjerujem da je i to možda ubrzalo stvar da nam se pomogne” -kaže Milorad.

I Stana i Milorad također su radili u Pamučnoj predioni, no zbog rata i poslijeratne nezaposlenosti nisu skupili puno staža, zbog čega Stana ima 1.600 kuna mirovine, a Milorad 1.300 kuna. Stana nam je kazala kako su i prije i sad živjeli sretno, s tim da su prije imali više krava i svinja i radili poljoprivredu.

Foto: Sindikat umirovljenika Hrvatske

„Ma, ja vam nikad nisam volio poljoprivredu, ali sam je morao raditi. Bio sam dobar nogometaš pa bi nakon posla išao igrati nogomet u Glinu”- kazao je sa smiješkom Milorad.

Kućica za Mitiće: “Dok se ima za jesti, dobro je”

Bračni par Mitić, Milan (88) i supruga Milica (87), pokazali su svu žilavost ljudi ovog kraja.  Nakon potresa su bili smješteni u kon­tejner pored svoje kuće, a nedavno su dobili montažnu kućicu od 25 kvadrata sa svim potrebnim priključcima. SUH je sufinancirao njihov novi dom sa 30.000 kuna. Zasad tamo borave po danu gdje kuhaju i griju se te čekaju da im se prebaci i krevet kako više ne bi spavali u kontejneru.

Foto: Sindikat umirovljenika Hrvatske

“Bog vas blagoslovio, hvala vam na svemu, što ste pomogli da imamo ovu kućicu. Ništa nam ne nedostaje, dok se ima za jesti dobro je” – kazala je Milica.

Dobra stvar je što je Milan skupio 40 godina radnog staža radeći u Pamučnoj predionici te sada ima mirovinu od 3.000 kuna koja im pomaže u preživljavanju.

Popularno
Copy link
Powered by Social Snap